Categorieën
Alors on chante Podium

Alors on chante (3)

FM Brussel gaat dit jaar opnieuw op zoek naar de beste Brusselse song. Luisteraars kunnen stemmen op hun drie favoriete nummers op de website. Er vallen tablets te winnen. De Brusselse Top 100 komt op antenne op 1 november. Wij van BrusselBlogt doken in onze platencollectie en selecteerden onze lievelingsnummers. We hebben onze keuze gebundeld in een Spotify-afspeellijst: BrusselBlogt Brussel TOP 25. Vandaag in Alors on chante: Groenendael van André Bialek.

Brussel is voor mij lange tijd een bestemming van onthechting en herbronnen geweest. Na de jaren dat ik de stad als forens aandeed kwam ik er slechts sporadisch terug en wel om er de beslotenheid en sleur van de stad waar ik opgroeide te ontvluchten.  In Brussel vond ik ook wat ik elders amper nog of niet meer terugvond. De keren dat ik er terugkeerde deed ik steevast een winkel van tweedehandsboeken en één van vinylplaten aan. Al snel had ik een paar vaste adresjes die me een selectie boden die me beviel. Na een paar uur vertoeven in de binnenstad bracht ik een oudere uitgave van een Franse literaire klassieker of een paar vinyl-lp’s van Franstalige artiesten mee naar huis. Wat muziek betreft waren het aanvankelijk de grote drie van het Franse chanson (Brel, Brassens en Ferré) die mijn aandacht wegdroegen. Later werd de keuze breder en ontdekte ik de minder bekende namen.

De muzikale carrière van een van de minder bekende, André Bialek, is eerder kort te noemen. Deze zanger van Franstalig werk was me bijgebleven doordat ‘La Belle Gigue’ de status van radiohit was toegevallen. Bij het beluisteren van zijn lp Nord-Sud vond ik hem muzikaal wel wat hebben maar na een paar beluisteringen werden het vooral de teksten van de chansons die me gingen boeien. Reflectie over sociale tegenstellingen, lichte ironie over Belgische toestanden en poëtische bespiegelingen, het zat er allemaal in. Het nummer dat ook nu nog mijn voorkeur wegdraagt is toch wel ‘Groenendael’. Het situeert zich in een uitgestorven station ergens aan de rand van Brussel. Nostalgie, stilte en vergankelijkheid, daar gaat het over.

Heb je ook een favoriete song die iets met Brussel te maken heeft en wil je vertellen waarom je die zo goed vindt? Eén adres: info@brusselblogt.be.

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.