Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: La cité des ânes / Ezelstad

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op een interessant tweetalig initiatief uit Schaarbeek: La cité des ânes / Ezelstad. De website en de driemaandelijkse papieren krant brengen verslag uit van het lokale buurt- en verenigingsleven en doen daarvoor een beroep op de inwoners zelf.

 

Het geplande winkelcentrum Docks Bruxsel ter hoogte van de Van Praet-brug komt op de plaats waar de sociaal bewogen industrieel Jean-Baptiste Godin in de 19de eeuw een coöperatieve fabriek met bijhorende sociale woningen oprichtte. De foodblogster van Bombay-Bruxelles geeft vlak bij het Vaderlandsplein een workshop brood bakken. Mirjam Devriendt exposeert in de Ateliers Vogler haar foto’s over de habitués van het Josaphatpark. Het project ‘De Kriekenboomsage’ maakt werk van een nieuwe kriekenboomgaard in Schaarbeek en zoekt daarom mensen die een boom willen planten in hun tuin. Openbare boekenkasten doen hun intrede in de ezelsgemeente. Het is maar een greep uit het recente nieuwsaanbod van Ezelstad. De hoofdmoot van de teksten is in het Frans.

Wie zit er achter de site? Ezelstad is sinds mei 2014 het eerste lokale informatieplatform van Dewey, een vzw die genoemd is naar de Amerikaanse filosoof John Dewey. De vereniging streeft ernaar om onafhankelijke informatie aan te bieden over de Brusselse gemeenten. Gratis en participatief. Deze website is van iedereen, luidt het. De bedoeling is om de rijkdom van de plaatselijke knowhow in de kijker te zetten en nieuwe ontmoetingen te stimuleren. Publicaties over andere gemeenten zouden op middellange termijn volgen. Daarnaast organiseert de vzw evenementen met een sociale doelstelling: vormingen, gezellige bijeenkomsten of ateliers.

De vereniging zoekt aansluiting bij duurzame initiatieven van lokale ontwikkeling zoals de transitiebeweging, repaircafés, solidaire aankoopgroepen, stadslandbouw, LETS. Financiering verwierf ze in 2014 via crowdfunding bij KissKissBankBank en ze hoopt ook nog op subsidies van de Franse Gemeenschapscommissie.

De coördinator van de site is Mathieu Simonson (34), die in Sint-Lambrechts-Woluwe geboren is en sinds 2012 aan het Meiserplein woont. Hij werkte eerst in de sector van de duurzame ontwikkeling en deed daarna sociologisch onderzoek aan de Universiteit Namen. In januari 2015 start hij als leraar Frans. Zijn strijdmakkers die meehelpen bij de lay-out en het beheer van de website heten Habiba, Marie-Gabrielle, Jennifer en Shanthuru. De blog bevat, naast teksten, foto’s en filmpjes, ook handige overzichtskaartjes van verenigingen en restaurants in Schaarbeek.

La cité des ânes / Ezelstad is ook actief op Facebook (1.770 fans) en Twitter (240 volgers).

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.