De hoofdstad vierde gisternacht de jaarwisseling voor het eerst op het De Brouckèreplein. Niet alleen met siervuurwerk, maar ook met aftelklok, dj en lichtspektakel. Voor de gelegenheid was dit plein autovrij, samen met de Anspachlaan en het Beursplein. Zo konden de feestvierders al kennismaken met de grote nieuwe voetgangerszone die vanaf komende zomer gerealiseerd gaat worden. De centrale pleinen en laan waren de vorige nacht voor even van alle Brusselaars. Maar zou dat ook zo blijven?
Volgens andere media waren er ongeveer 100 000 bezoekers. Vanaf het Fontainasplein stonden er mensen aan te schuiven om een glimp van het spektakel op te kunnen vangen.
De aftelklok, gesponsord door een grote multinational, werkte niet altijd even goed. Al kwam het maar door een venstertje van een ander programma of omdat het grote scherm plots zwart werd.
Vanaf een uur of elf kwam er een lichtfestijn voorbij: grote witte ballonnen in de vorm van paarden en een zeppelin.
Onder de zeppelin hing een persoon. Deze dame werd veelvuldig gefotografeerd en gefilmd.
Terwijl de paarden door het publiek gingen en de zepellin erover heen vloog, draaide een dj hits van de voorbije jaren. Liedjes van Stromae werden enthousiast meegezongen door de menigte.
Uiteindelijk begon om klokslag twaalf uur de vuurwerkceremonie, die ongeveer een kwartier duurde. Het vuurwerk werd de lucht in geschoten vanaf het dak van Hotel Continental.
De aftelklok, die toch nog nuttig was geweest voor het aftellen, was inmiddels buiten werking gesteld.
Op het moment dat één persoon zelf een vuurpijl de lucht inschoot, gingen er onmiddelijk twee agenten op af. Het is natuurlijk de vraag of ze deze persoon hebben kunnen vinden in deze grote mensenmassa.
Na het vuurwerk draaide de dj nog muziek uit de vorige eeuw tot een uur of één: onder andere 2 Unlimited passeerde de revue.
Al met al verliep deze vernieuwde jaarwisseling best goed. Er waren veel mensen met kinderen aanwezig en er werd vrij weinig knalvuurwerk door personen afgestoken. De dagen, voorafgaand aan dit evenement, plaatste de Brusselse brandweer nog vraagtekens bij de veiligheid van het vuurwerk.
Met dit grote volksfeest lijkt het centrum van Brussel een nieuw hoofdstuk aan te willen vangen: het De Brouckèreplein, de Anspachlaan en het Beursplein worden terrein van de voetganger. Er zal, na werkzaamheden van twee jaar, ongetwijfeld een nieuwe dynamiek op gang komen met waarschijnlijk nieuwe winkels en horecagelegenheden.
Maar gaan deze nieuwe zaken voor iedereen zijn? Wordt dit gebied een plek waar Brusselaars uit het hele gewest, van alle herkomsten, arm, middenklasse of rijk naar toe zullen blijven gaan? De toekomst zal het uit moeten wijzen. Op de jaarwisseling leken alle lagen van de bevolking wel vertegenwoordigd te zijn. Als dit een voorteken is voor het nieuwe voetgangersgebied, dan kunnen we dat natuurlijk alleen maar toejuichen.