Categorieën
Fotograaf in Beeld

Fotograaf in beeld: Yvan Vanderkimpen

Brussel is een goudmijn voor gepassioneerde fotografen. Dat blijkt uit onze gewaardeerde wekelijkse rubriek Brussel in Beeld, waarvoor onze eigenste Brussel-Flickr fotogroep een karrenvracht aan fantastisch beeldmateriaal levert. Hoog tijd om de mens achter de lens in beeld te brengen. Vandaag stellen we onze lens scherp op Yvan Vanderkimpen (51). “Ik ben op zoek naar details die de stad mooi of bijzonder maken. En naar composities die een verhaal vertellen.”

Yvan ‘Yosef’ Vanderkimpen is geboren in Etterbeek en woont in Brussel. Zijn professionele leven speelt zich af in de internal sales. In zijn vrije uren beoefent hij tai chi. Als bevlogen fotograaf is hij actief op Flickr en 500px. Zijn foto’s, genomen met zijn Canon-camera, halen geregeld onze wekelijkse selectie.


Hoe is je liefde voor de fotografie ontstaan?

Ik ben pas twee jaar geleden begonnen met fotografie, omdat ik de behoefte voelde om creatief te zijn en mijn werk te tonen. De sociale media hebben het voordeel dat je je creaties snel en goedkoop met de wereld kunt delen. Een vriendin in Nederland, Naima S. overtuigde mij dat ik mij moest toeleggen op fotografie. Dus schafte ik een betere camera aan en ging aan het werk. Ik volgde ook cursussen, maar het liefst experimenteer ik of ontdek ik zelf dingen. Ik zou niet graag een bepaalde stijl overnemen of mijn eigen gevoel laten beïnvloeden. Al kijk ik wel op naar grote fotografen zoals de Amerikaanse fotojournalist Steve McCurry.

Hoe zou je je eigen foto’s omschrijven qua thematiek, stijl, toon…?

Ik tracht met mijn foto’s de aandacht te vestigen op details die de stad mooi maken of bijzonder. Je loopt als bewoner of als bezoeker elke dag langs mooie plekken, objecten, gebouwen die de moeite waard zijn om even bij stil te staan. Ook zoek ik naar composities die een verhaal brengen en een tijdsopname zijn, een ervaring.

Wat bevalt je aan Brussel? En wat niet?

Brussel heeft prachtige architectuur en een boeiende geschiedenis. Het is ook een multiculturele stad waardoor je alles kunt uitproberen op culinair vlak. Uit fotografisch oogpunt vind ik dat geparkeerde auto’s het soms moeilijk maken om foto’s te maken, maar dat is onze moderne tijd, zeker?

Wat zijn de drie mooiste foto’s die je al in Brussel gemaakt hebt?  Waarom?

Dit is een foto van een Aziatische toeriste die op de trappen van de Kapellekerk een kaart aan het raadplegen is. Juist op dat ogenblik schijnt de zon op haar kaart. Dat was een foto van nu of nooit.

Moeder met twee dochters op een pier in een van de vijvers van het Rode Klooster in Oudergem. Deze foto lijkt wel in de wildernis genomen te zijn, terwijl het op 20 minuten met de metro vanaf het Centraal Station is. In de natuur ontmoeten architectuur en mens elkaar.

Het spiegelbeeld van de Koninklijke Sint-Mariakerk in Schaarbeek. Oude gebouwen geven de stad charme en bepalen haar identiteit. Ze zijn vaak herkenningspunten voor de inwoners, maar ook voor toeristen. Ik herinner me nog dat ik mij in allerlei bochten heb moeten wringen om de juiste inkadering te krijgen voor deze foto.

Op welke onbereikbare plek in Brussel zou je graag eens foto’s willen nemen?

Het interieur van het Justitiepaleis, zeker voordat het gebouw een andere bestemming zal krijgen.

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plaats van Brussel?

Moeilijke vraag. Ik denk aan het Woluwepark. Ik ben er als het ware opgegroeid en heb er mijn liefde voor de natuur meegekregen.

Heb je nog een droom of ambitie als fotograaf?

Het zou mooi zijn als mijn beste foto’s ooit opgenomen worden in een tentoonstelling, hier of elders, om Brussel te promoten als een bijzondere stad.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.