Categorieën
Brussel Actua People & Lifestyle Reizen & Toerisme Wonen in Brussel

When France met Brussels

Er was eens, de rijkentaks

Dat Brussel een internationale stad is met ingeweken volk van heinde en verre, en dus een grote verscheidenheid aan exotische geuren en kleuren omarmt, dat wisten we al een tijdje. Maar soms moeten we onze buitenlandse aanwinsten eens niet al te ver gaan zoeken. Meer nog: de grootste groep ingewekenen wordt vertegenwoordigd door onze Bourgondische onderbuur: la douce France.

Vandaag wonen er ruw geschat 50.000 Fransen in Brussel. De inwijking van deze nieuwe Brusselaars begon in 1996, nadat de toenmalige premier van Frankrijk – Alain Juppé – de belasting op grote vermogens (ISF) invoerde. Aangezien deze taks in België niet van toepassing is, kwam de Franse gegoede burgerij maar al te graag overgestoken. In 2012, meer bepaald op de vooravond van de verkiezing van de sociaal gezinde en huidige Franse president Hollande, kwam een nieuwe golf verhuizers overgewaaid.  Zij trachtten de beruchte rijkentaks (75% belastingen op inkomens vanaf 1 miljoen euro) te ontvluchten. De wet werd nooit doorgevoerd, maar de Fransen zijn wel in Brussel gebleven. Nog niet eens zo’n slechte zaak, want Franse ondernemers die hun bedrijf verkocht hadden, bleken achteraf met hun gered budget o.a. fors te investeren in Belgische bedrijven die het financieel moeilijk hadden. Zodoende werd Ukkel omgedoopt tot 21° arrondissement van Parijs, met als bekendste nieuwe inwoner de steenrijke Franse zakenman Bernard Arnault, topman van LVMH, de overkoepelende groep van luxemodehuizen als Louis Vuitton, Dior, Fendi, etc…

Zuiders lekkers

Met de komst van onze zuiderburen werden ook hun lekkernijen niet geschuwd. Als Belgen iets meekregen van de Fransen is het wel hun liefde voor lekker voedsel, en in het bijzonder het genot van Bourgondische delicatessen. En zodoende komen we to the point: wie graag eens proeft van de Franse aanwezigheid in onze geliefde hoofdstad, begeef u met lege maag en volle beurs naar het paradijs der Franco-Belgische creaties: ‘Un week-end à la Française’. Naast exclusieve wijnen, kazen, foie rechtstreeks van bij de Zuid-Franse boer, en Rijselse gaufres om duimen en vingers bij af te likken, stellen ook bakkers, bierbrouwers, designers, modeontwerpers, en nog veel meer artisanale ambachten hun creaties tentoon. Het hele gebeuren wordt georganiseerd in partnerschap tussen het evenementenbureau Petites Puces en het magazine voor Franse Belgen Juliette & Victor. Op deze tweede jaarlijkse editie zullen een 50-tal exposanten zich van hun lekkerste kant laten zien.

Time and place to be:

zaterdag 6 juni en zondag 7 juni, place Guy d’Arezzo te Ukkel.

Meer info op www.weekendalafrancaise.be

Share