Categorieën
Brussel Actua

Het absurde einde van FM Brussel?

Er viel vandaag een bom op de Vlaams-Brusselse media. Hoofdredacteur van Brussel Deze Week en Agenda Anne Brumagne werd ontslagen. De stadszender FM Brussel gaat eind juni uit de ether. Ceo Michel Tubbax wil naar eigen de focus volop leggen op digitaal nieuws en door een herstructurering meer synergie op de werkvloer creëren. De medewerkers van FM Brussel reageren met een strijdvaardige open brief, die we hieronder integraal publiceren. “Er verdwijnt meer dan enkel een radiozender.”


Dinsdagochtend krijgt Anne Brumagne, hoofdredacteur van stadkrant BDW, te horen dat ze moet opstappen. Twee uur later krijgt het voltallige personeel van de Vlaams-Brusselse Media vzw te horen dat er nog ontslagen zullen volgen. En dat stadsradio FM Brussel volledig wordt opgedoekt. Case closed.

Dat we met verstomming zijn geslagen is een understatement. We krijgen te horen dat FM Brussel als regionale radiozender geen nationale adverteerders kan aantrekken, en dus te duur is. En geld is belangrijk. Er moet bezuinigd worden en er is een gat in de boekhouding.

Uiteraard zijn wij ook voor een financieel gezonde vzw. En dat er besparingen nodig zijn, begrijpen we. Maar de overheidssubsidie is amper met 0,47% gedaald en voor dure consultants was er de voorbije maanden wél geld. Maar soit.

Dat de medewerkers van FM Brussel niet betrokken waren bij het nadenken over de toekomst, en dat de mededeling op de meest onhandige, grove manier gebeurde is ook niet belangrijk. Dat FM Brussel uitstekend scoorde in het luisteronderzoek dat enkele maanden geleden werd uitgevoerd ook niet.

Belangrijk is dat met FM Brussel niet enkel een radiozender verdwijnt. We zullen meer kwijt zijn dan enkel een mogelijke halte op de FM-band.

Zonder FM Brussel zijn Brusselaars een belangrijke informatiebron over hun stad kwijt. Zonder FM Brussel wordt de hoofdstad weer een blinde vlek voor duizenden pendelaars. Zonder FM Brussel kan iedereen weer achter z’n eigen taalgrens gaan hurken. Zonder FM Brussel verliezen de Belgische media hun belangrijkste kweekvijver van jong talent.

Op een moment dat iedereen zich in die media buigt over hoe diverser, jonger, opener, en meertaliger te zijn, wordt ruw de stekker getrokken uit een zender die al die dingen met bonkend hart doet.

Met deze brief willen de ondertekenende personeelsleden van de Vlaams-Brusselse Media duidelijk laten weten dat ze niet achter de beslissing staan om FM Brussel op te doeken.

Dit is niet onze Raad van Bestuur. Dit is niet onze CEO. Maar dit is wel onze stadsradio.

Share