Categorieën
Duurzaamheid

Stadslandbouw: de urban farm van het Abattoir

BrusselBlogt presenteert op zaterdag 29 augustus een debat over stadslandbouw op Brussels Creative Forum. De inschrijvingen zijn open! Vandaag werpen we een blik op de geplande stadsboerderij op het dak van de voedingshal van het Abattoir van Anderlecht. Als alles goed gaat, worden over een jaar de eerste groenten geoogst.

(c) Abattoir en ORG

In 2012 haalde het project de Brusselse en zelfs de nationale media. Brusselnieuws schreef dat de stadsboerderij midden 2014 operationeel zou zijn. Op 3.000 vierkante meter platdak zouden er spruitjes, asperges, witlof, champignons en spinazie geteeld worden. De activiteiten zouden een nieuwe impuls geven aan de wijk, banen creëren voor laaggeschoolde jongeren en de kloof tussen producent en consument verkleinen. De productie zou onder meer bestemd zijn voor een nieuw restaurant en een winkel op de site.

Streefdatum: 2016

Zoals dat in Brussel wel vaker gaat, hebben de plannen vertraging opgelopen. In juni 2015 is wel al de Foodmet opengegaan, de eerste stap in de realisatie van het masterplan voor de slachthuissite. De overdekte voedingsmarkt, die prompt vergeleken werd met Santa Catarina, de bekende versmarkt in Barcelona, is een aanvulling op de populaire openluchtmarkt. Klanten kunnen er in een sfeervol kader kiezen uit een uitgebreid gamma van verse waren: groenten en fruit, maar ook vlees, vis, brood, kaas, eieren en olijven. In totaal is er 19 miljoen euro geïnvesteerd in de hal.

Op het dak van Foodmet komt een stadsboerderij. Voormalig minister voor Leefmilieu en Stadsontwikkeling Evelyne Huytebroeck (Ecolo) nam daarvoor het initiatief. Volgens Paul Thielemans, woordvoerder van de nv Abattoir, zal er vermoedelijk pas rond het eind van het jaar schot in de zaak komen. Hij hoopt dat er in de zomer van 2016 voor het eerst geoogst kan worden.

Groenten en vis

Over de contractbesprekingen met geïnteresseerde partijen kan Thielemans nog niet veel lossen. Mogelijk wordt er ingezet op een combinatie van groente- en kruidenteelt in serres en het kweken van vis voor consumptie. Er is ruim 3500 m² dakruimte beschikbaar, waarvan eventueel 1500 m² met serres ingevuld kan worden. Daarnaast kan de uitbater een beroep doen op een gesloten gebouw met een oppervlakte van 200 m² en een dakrestaurant met terras. Een noodzakelijke voorwaarde voor de urban farm is de installatie van een goederenlift in september. De bouwaanvraag voor de serres is lopende.

(c) Abattoir en ORG

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.