Het afgelopen weekend vierde het Erasmushuis zijn 500-jarig bestaan. Niet het huis zelf natuurlijk maar wel de organisatie die er is gehuisvest. Het huis werd door Desiderius Erasmus (1469-1536) bewoond in de tijd dat hij als academicus aan de universiteit van Leuven was verbonden. Het gebouw is nu een museum dat hulde brengt aan deze humanist van het eerste uur en tijdgenoten van hem.
Je kijkt er wel wat van op, een landhuis en een ommuurde tuin middenin de Brusselse stedelijke omgeving. 500 jaar geleden was Anderlecht nog een dorp en kwam de man waarvan sprake er de rust zoeken, niet al te ver van de scherpslijpers in Leuven. Ook nu nog moet het hier doorgaans een oase van stilte zijn. Zondagnamiddag was het er dus wat drukker.
Een muziekgroep bestaand uit doedelzak, vedel en percussie speelde ten dans. Een man en drie vrouwen in oude klederdracht dansen een reidans waarna ook toeschouwers uitgenodigd worden om mee te doen. Aan de rand van het binnenpleintje voor het gebouw in renaissancestijl worden oude ambachten gedemonstreerd. Kaarsen maken, leerbewerking, houtsnijwerk of smeden, als je er de tijd voor neemt kan je het allemaal meemaken. Later nemen onder ruime belangstelling vuurspuwers het pleintje in. Achter het gebouw bevindt zich een kruidentuin en een eenvoudig lusthof voor de denkende mens. Kleine waterpartijen zijn de achtergrond waarop Latijnse deviezen staan opgesteld. Aan een standje kan wijn geproefd worden.
En dan het gebouw zelf. Behoorlijk groot voor een landhuis, twee verdiepingen met zalen en kleinere kamers met daarboven, onder een mooi dakgebinte een zolderverdieping met dakkapellen. In de ramen gekleurd glas en over de verdiepingen verspreid opgesteld, meubelen uit de tijd. In een grotere kamer op de eerste verdieping staat achteraan een edelman met typische kraag tussen boeken en andere objecten die hij een voor een ter hand neemt om er wat toelichting bij te geven. Een vrouw zit erbij zonder wat te zeggen. Het museum staat en hangt vol met beeldende kunst die refereert aan Erasmus. Een van de kleinere kamers is ingericht als schrijfkamer. Kasten vol met in leder ingebonden boeken staan er aan de twee binnenmuren opgesteld. Aan een van de ramen een schrijftafel met stoel. Of de tafel en de collectie boeken nog door Erasmus is gebruikt is twijfelachtig. Ik neem me voor om het museum later nogmaals te bezoeken.
Het museum met vaste collectie en de tuinen van het Erasmushuis (Kapittelstraat 31, 1070 Brussel) zijn alle dagen, behalve op maandag, te bezoeken van 10u tot 18u. Ook open op feestdagen (behalve 25 december en 1 januari), inbegrepen maandag. De toegang tot de tuinen is gratis.
Tekst en illustraties: Michel Zeghers
Meer foto’s: 500 jaar Erasmushuis (Anderlecht, okt 2015)