Categorieën
Brussel in Beeld Elsene Foto Fotograaf in Beeld Podium Schaarbeek Wonen in Brussel

Fotograaf Serge Anton exposeert in Brussel

Bier en Brussel
Place du Châtelain heeft er een pop-up store bij! En wat voor één. Een leegstaande ruimte werd omgetoverd tot tijdelijke proeverij van enkele bijzondere brouwsels van streekbier Affligem, én de plek werd voorzien van formidabele creaties van gelauwerd Frans-Belgisch fotograaf Serge Anton.

De fotoreeks die we te zien krijgen in de pop-up is het resultaat van een wedstrijd waarbij de deelnemers mochten stemmen op hun favoriete Brusselse plek. De vaakst gekozen plaatsen werden daarna door Serge Anton vereeuwigd in zwart wit. Enkele beelden werden door hem zelf uitgekozen. De foto’s zijn stuk voor stuk parels die de ware ziel van Brussel blootleggen. Geen traditionele toeristische uitzichten, maar minder voor de hand liggende invalshoeken die je blik welwillend gevangen houden in een tijdloze momentopname van het wondermooie Brussel. Twee vriendinnen poseren keuvelend aan de voet van de trappen aan de achterkant van de basiliek van Koekelberg. Aan de Hooikaai achter de KVS spot Serge twee kleine ketjes die snode plannen smeden aan de rand van het water. Het Vossenplein op een gezellige zonnige zondagmiddag lijkt een cliché, maar dit beeld slorpt ons op en ploft ons neer op een terras langs de rondsnuffelende koopjesjagers op het plein.

Kijken en bekeken worden


De foto’s hebben een licht verslavend effect. Eenmaal eraan blootgesteld gaan we op zoek naar meer. En wie zoekt die vindt! De fotograaf stelt momenteel meerdere werken tentoon in de gloednieuwe galerij Artère 30 in Schaarbeek. Een sobere, charmante en toegankelijke ruimte in de prestigieuze Louis Bertrandlaan die de bedwelmende beelden van Serge Anton alle eer aandoet. Op een canvas van 1.5m op 2.2m kijkt een jong Ethiopisch meisje met fragiele trots en wondermooie grote ogen recht in je ziel. Naast de foto wordt snel een rood stickertje geplakt. Verkocht. In de hoek achteraan stralen diepe kleuren uit de zwarte muur. Naast enkele zwart-wit portretten van onbewerkte karakterkoppen uit Ethiopië, Marokko, Thailand, Cuba en Ile de la Réunion (een Afrikaans eiland ten oosten van Madagaskar), hangt een portret van een Marokkaanse dame gehuld in kleurrijke sjaals. Ze staat beslist met gekruiste armen voor een authentiek geweven tapijt, haar eigen creatie.
De foto’s van Serge Anton vertellen verhalen zonder woorden. Ze onthullen herkenning in exotische gezichten uit verre culturen en nemen je mee op reis naar jezelf. Het is alsof je als kijker zelf bekeken wordt.

De expo ‘Proef de ziel van Affligem in Brussel’ is te bezichtigen op woensdag 21/10, 28/10 en 4/11 tussen 15u en 21u, met gratis degustatie van Affligem-bieren. Adres: Place du Châtelain 3 1050 Brussel
De expo ‘Empreintes du temps’ loopt tot 30 december 2015, woensdag tot zaterdag tussen 11u en 18u. Adres en info: Artère 30 – avenue Louis Bertrand 30 1030 Schaarbeek/ galerieartere30@gmail.com

 

Share