Categorieën
People & Lifestyle Podium

De Ideale Wereld op Canvas

Woestijnvis is volgend jaar opnieuw kind aan huis bij het Huis van Vertrouwen aan de Reyerslaan. Het satirische laatavondprogramma De Ideale Wereld verhuist van Vier naar Canvas. BrusselBlogt woonde gisteren de proefaflevering bij.


Wachten op Otto-Jan

De studio’s van Woestijnvis bevinden zich op een onopvallend bedrijfsterrein in een woonwijk in Vilvoorde. De parking is goed gevuld, maar je geraakt er ook met de trein. Ik wandelde nog geen kwartier van het station. De Woestijnvis-pijl brengt me naar een ontvangstruimte met kleurrijke zitbanken, statafels en een tafelvoetbalspel. De koelkasten zitten vol water, frisdrank en bier.

Een tv-opname bijwonen, betekent wachten. Het duurt drie kwartier voordat de productieassistente ons naar de opnamestudio sommeert. In kleine groepjes worden we naar de zitplaatsen begeleid. Gapende gaten moeten voor het beeld strategisch worden gevuld. We krijgen elk een koptelefoon, zodat we niets van de gesprekken moeten missen. Publieksopwarmer Tom gaat in gesprek met enkele aanwezigen, maakt grapjes en oefent een daverend applaus. Tot hij de arena overlaat aan presentator Otto-Jan Ham en zijn vaste panel Sven De Leijer en Jelle De Beule.

Inspector Morse

Na een gemoedelijke babbel met het publiek begint Otto-Jan Ham aan het programma. Hij heet zijn centrale gast welkom. De goedlachse ex-atlete Elodie Ouedraogo is verveld tot tv-coryfee en werkt nu aan het tweede seizoen van het Vier-programma Achter de rug. Ze vertelt dat ze journalistiek studeerde, maar geeft toe dat ze de politieke actualiteit niet op de voet volgt. Al vouwde ze als kind verkiezingsfolders voor haar vader, een trouwe partijsoldaat van de Volksunie. Ze leert Otto-Jan Ham ook nog het begrip Mexican standoff, een confrontatie waarbij de kans klein is dat een van de betrokkenen aan het langste eind trekt.

Enkele vaste DIW-rubrieken maken de overstap naar Canvas. De minimoeftie doet in een nieuw filmpje zijn beklag dat Canvas, “deze broze habitat van kunst en cultuur”,  ter wille van de kijkcijfers zijn deuren openzet voor de barbaren van Vier. “Maar goed, ik heb wel gehoord  dat Inspector Morse terugkomt.” Sociaal Incapabele Michiel blijft de huiscartoonist. Hij roept bestuurder Jo Cornu op om tijdens de geplande spoorstakingen aan het stuur plaats te nemen. In de twittertegel wordt de “dekselse homohater” Sven Ornelis geciteerd (zijn column over voetballer Benito Raman in Het Laatste Nieuws is wel een stuk genuanceerder).

Succes in de Canvas!

Ham gaat met enkele fans van het eerste uur praten over commentaren die gebruikers plaatsen op internetfora naar aanleiding van de overstap van De Ideale Wereld. “Voor mij hoeft het niet”, blijkt plots een staaltje van tolerantie. Een kranige grijsaard wenst de tv-figuur oprecht “veel succes in de Canvas”. In de studio onderbreken De Beule en De Leijer de presentator geregeld om een reactie te geven of een foto te delen. Er is tijd voor een quizje met iemand uit het publiek. Een knap meisje weet te raden welk van de drie absurde Thuis-scenario’s bedacht is door de redactie. Ze krijgt van Ouedraogo een van haar sporttrofeeën van de stad Tienen. Een filmpje toont het dictee der Chinese taal. De woorden waar de meeste fouten tegen gemaakt worden, zijn democratie, smog en persvrijheid.

De proefaflevering beloofde veel goeds, al waren de makers nog iets te veel met hun eigen overstap bezig. De Ideale Wereld en Canvas lijken voor elkaar gemaakt. De zender voor meerwaardezoekers brengt opnieuw hoogstaande satire van eigen bodem, terwijl het programma hopelijk een groter publiek bereikt dan bij Vier. Het promofilmpje, dat baadt in een rozige K3-stijl, is ronduit hilarisch.

De Ideale Wereld is vanaf 5 januari te zien op Canvas en Canvas.be, om 22 u elke dinsdag, woensdag en donderdag.


Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.