Categorieën
Podium

Ssst, wij organiseren een concert

Op een kille zaterdagnamiddag in mei staan Silke Quateau en Jasper Ramaut op de uitkijk aan de grote rode bal voor metrohalte Clemenceau. De twee Nederlandstalige twintigers wachten op een bont gezelschap van avontuurlijke muziekliefhebbers. Straks gaan ze samen naar een akoestisch concert van een niet nader genoemde artiest op een onverwachte locatie. De achttiende editie van Indies Keeping Secrets Brussels staat voor de deur.

Indies Keeping Secrets Brussels 18

Indies Keeping Secrets Brussels #18: 88 teclas in Beeldenstorm

Pirouette

Even later slentert een groep van ruim 50 man door de straten van Anderlecht naar het sociaal-artistieke centrum Beeldenstorm. In het zaaltje, naast het met bizarre kunstwerken versierde binnenpleintje, staat een sierlijke kwart-vleugelpiano klaar. Silke verwelkomt het publiek in het Engels en kondigt de artiest enthousiast aan. Het wordt een atypisch optreden, zegt ze, want alternatieve pop- en rockmuziek is bij 88 teclas ver te zoeken. Maar ze verwacht een betoverende en intense sessie.

En inderdaad, de jonge toeschouwers luisteren met ingehouden adem naar het virtuoze pianospel van de 24-jarige pianiste Marta Cascales Alimba en raken in vervoering van haar weidse composities. De Spaanse muzikante projecteert intussen foto’s die ze nam op haar reizen naar New York, San Francisco en IJsland. Na de sessie kopen veel dankbare bezoekers een exemplaar van haar eerste cd Pirouette. Op de nadronk wordt nagepraat onder de laatste zonnestralen van de dag.

Kleinschalig en geheimzinnig

Het is geen toeval dat er vandaag een artiest uit Barcelona optreedt. Het concept van Indies Keeping Secrets komt uit de Catalaanse hoofdstad. De oom van Silke, Lieven Scheerlinck, woont er en begon er in november 2013 met het organiseren van geheime indieconcerten. Hij is zelf muzikaal actief onder de naam A Singer Of Songs. In januari 2015 maakte IKS de overstap naar Brussel met een optreden van Astronaute in de Narafi-filmschool in het Dudenpark. Sindsdien stond er maandelijks een concert op het programma. Sierden al de affiche: Paper Wings, Douglas Firs, I Will, I Swear, Willow en Pavlove. Tot de origineelste locaties tot dusver behoren een dakterras in Molenbeek, een oud kabinet van Laurette Onkelinx, een hoedenwinkel in de Lombardstraat en een centrum voor mentaal gehandicapten.

Silke en haar crew – een klankman en een fotograaf tekenen ook present – zijn steeds op zoek naar veelbelovende bands. Soms krijgen ze zelf een voorstel, zoals bij de Ierse bard Ciaran Lavery. Nu de nieuwe cd van Radiohead uit is, droomt Silke stiekem van een intimistisch optreden van Thom Yorke. Maar ze blijft realistisch. “De afwisseling tussen heel onbekende bandjes, zoals Wearyland, en de meer bekende mannen zoals Johannes Verschaeve van The Van Jets typeert ons project. Beide kunnen ons en het publiek enorm verrassen. De enige voorwaarde is dat we het zelf goed vinden en dat het in ons concept past.”

Indies Keeping Secrets heeft ook geen budget. De bezoekers geven achteraf een vrije bijdrage, waarmee de organisatoren uit de kosten proberen te komen. Het richtbedrag is 5 euro. Aan sponsoring of subsidiëring hebben ze nog niet gedacht. “Het lijkt alsof ons eerste concert gisteren was. Het is misschien iets om over na te denken in de toekomst. Zolang we ons kleinschalige, geheimzinnige karakter niet verliezen.”

Zomerfestival

Aan mogelijke concertzalen alvast geen gebrek, vertelt Silke. “We kiezen locaties door in Brussel rond te wandelen en overal binnen te stappen om te vragen of we er een concert mogen organiseren. Daarnaast krijgen we veel tips van mensen die komen kijken. Dat is fantastisch.” Al is helaas niet elk uniek plekje beschikbaar, laat staan gratis. De tuin van de koning en de hoogste bol van het Atomium dreigen daardoor af te vallen.

Tot slot een primeur: in navolging van de collega’s in Barcelona organiseert IKS Brussels op zondag 21 augustus voor het eerst een heus festival, met een mooie line-up van indiebands. Volgende zondag stellen ze het programma voor. “Onze droom komt uit.”

Indies Keeping Secrets Brussels 16

Indies Keeping Secrets Brussels #16: Ciaran Lavery in Kaffabar

Wie Indies Keeping Secrets Brussels wil volgen, kan terecht op de website en de Facebook-pagina. Filmpjes staan op het YouTube-kanaal. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe concerten, schrijf je in op de nieuwsbrief.

 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.