Categorieën
Podium

Kan u mij zeggen wie uw Helden zijn?

Is een mens in staat zijn leven te geven? Voor zijn land, voor zijn lief, voor zijn overtuiging? Kunnen helden echt bestaan? Voor “De Helden” schreef Josse De Pauw een monoloog waarin hij vraagtekens plaatst bij het heldendom en de betekenis daarvan vandaag. Hij wordt daarin bijgestaan door historica Sophie De Schaepdrijver en door componist Dominique Pauwels en muziektheater LOD.

Gastblogster Sabrina Delmarle was voorbije woensdag aanwezig op de première van het theaterstuk “De Helden” in KVS BOX. Ze keek ernaar en deelt hier haar impressies met ons. Nog tot 24 februari kan je “De Helden” in Brussel bekijken. Daarna gaat het stuk op tournee naar onder meer Gent, Antwerpen en Kortrijk.

De Helden (c) Kurt Van der Elst
De Helden (c) Kurt Van der Elst

Kan u mij zeggen wie uw Helden zijn? Als u mij dit zou vragen, dan gaan mijn gedachten onder andere meteen uit naar de vele namen die voor altijd vereeuwigd staan in de Menenpoort, de vele begraafplaatsen zoals het Tyne Cot Cemetery kunnen alleen maar mijn eeuwige respect afdwingen en de reflectie op zoveel zinloosheid en slachtoffers.

Of figuren zoals Martin Luther King die het tot hun levensdoel maakten om te vechten voor gelijke kansen en rechten en waar die ene droom tot op heden, nog steeds actueel is.

Voor zijn nieuwe theaterstuk dat op 15 februari in première ging in de KVS, durft Josse De Pauw het heldendom in vraag te stellen. Een voorbijganger ziet een kind in het water liggen maar durft niet te springen omdat hij niet kan zwemmen. We horen de vertwijfeling, een verklaring zoekend naar het waarom dat hij het niet aandurfde een held te zijn.

Josse De Pauw blijft voor mij een ware kunstenaar van het woord, ik word meegevoerd in een tweestrijd van een gebroken man met daarnaast overpeinzingen van Schopenhauer en voorbeelden van ‘Helden’ uit het verleden. De opstelling van het podium, en de keuze om de tekst direct te verbinden met geluid en muziek, vind ik persoonlijk soms wat storend en vult de ijzersterke monoloog niet meteen aan.

Hoe dan ook, heb ik me in het naar huis gaan… afgevraagd of ik zou springen? Ik kan namelijk wel zwemmen, mij hebben ze dat wel geleerd maar Josse, ook ik weet het niet…

Share