Categorieën
People & Lifestyle Podium Reizen & Toerisme

Ondergronds met LeFtO

Stephane Lallemand, beter bekend als de muzikale duizendpoot LeFtO, reist de wereld rond om platen te draaien. In het nieuwe Canvas-programma LeFtO – In transit neemt hij de kijker mee naar zijn favoriete steden Londen, Los Angeles, Seoul, Brussel en Chicago. De focus van de knappe reeks ligt echter niet op de toeristische hotspots, maar op de undergroundscene en gepassioneerde artiesten.

(c) Kurt de Leijer

Al 17 jaar lang heeft LeFtO een eigen radioprogramma op Studio Brussel. Hij is niet alleen een internationaal gevraagde dj, maar ook producer en curator op het Dour-festival en van feestjes in Gent in samenwerking met Democrazy. Hij is altijd een grote promotor van hiphop geweest, die evenmin vies is van dubstep, house, funk, soul en jazz. Afgaande op de tv-serie is hij een geschikte peer. Hij weet waar hij vandaan komt en toont zich oprecht geïnteresseerd in de steden die hij frequenteert en de creatieve geesten die er actief zijn. 

De eerste aflevering stond in het teken van de cultuurschok. Seoul is een bruisende Aziatische miljoenenstad met een rijke geschiedenis die nu vooroploopt in hightech met bedrijven als Samsung en LG. De sociale normen en verwachtingen – een goeie opleiding, carrière maken en geld verdienen bij grote bedrijven, een gezin stichten – zijn echter streng. Antropologe Kyuhee Baik: “Er is een soort handleiding die van a tot z zegt wat je moet doen in je leven. Er is geen ruimte voor fouten, terwijl je zo net creatief wordt en nieuwe mogelijkheden gaat zien.”

LeFtO is bevriend met dj Soulscape, met wie hij graag rondsnuistert in platenzaken, op zoek naar Koreaanse parels, beïnvloed door Amerikaanse funk en soul. Maar hij gaat ook op bezoek in het atelier van de jonge schilder BITKR-11, die na zijn legerdienst alles op de kunst wil zetten, maar om geld te verdienen pizza’s moet bakken in een bar. Hij gelooft dat de jonge generatie zich kan bevrijden van het oude, conservatieve Korea.

De Brusselse aflevering is een pak persoonlijker, want het is LeFtO’s thuisbasis. Hij groeide op in Anderlecht en Molenbeek, vlak bij concertzaal De Vaartkapoen, en woont nu in Schaarbeek, bij het Josaphatpark. Hij is perfect tweetalig. Hij kent de stad als zijn broekzak en verdedigt haar, wat niet betekent dat hij zich niet kan ergeren aan het gebrek aan respect voor de publieke ruimte. Een pakkende getuigenis is er van Gorik van Oudheusden, de rapper van Stikstof die nu solo gaat als Zwangere Guy. Hij vertelt hoe hij opgroeide in de sociale blokken van Ganshoren, op het slechte pad raakte en op zijn 15de met school stopte om in de bouw te gaan werken.

“Op één nacht is alles veranderd. Toen mijn mama ging samenwonen met een kerel die ik niet kende, was er geen plaats voor mij. Toen dacht ik: mijn opvoeding stopt hier. Ik ben alleen gaan wonen en heb koppig mijn plan getrokken. De stad is al 28 jaar lang mijn therapeut. Ik schrijf nog altijd over mijn tijd in de woonblokken.”

Roméo Elvis, de rapper uit Linkebeek die vorig jaar furore maakte met de radiohit ‘Bruxelles arrive’, en Le Motel, een producer met een liefde voor etnische muziek, hiphop, techno, jazz en straatgeluiden, worden ook uitvoerig geportretteerd. LeFtO luistert naar zijn collega’s, trekt met hen de stad in en gekscheert met hen. De passie voor muziek verbindt hen, en de trots om deel uit te maken van dezelfde Brusselse scene.

Niet alleen de verhaallijnen en de goed gekozen getuigenissen boeien, de prachtige fotografie van regisseur Kurt de Leijer maakt de reeks een plezier om naar te kijken. Online word je bovendien verwend met veel bonusmateriaal over de steden en de artiesten.

LeFtO – In transit loopt nog vier weken op Canvas, zondagavond om 22 uur. Alle afleveringen zijn beschikbaar op VRT NU.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.