Categorieën
Podium

Brosella wordt 40+1

Het folk- en jazzfestival Brosella is deze zomer aan zijn 41ste editie toe. In het Groentheater bij het Atomium kun je voor een luttel bedrag twee dagen lang binnen- en buitenlandse artiesten aan het werk zien. Kinderen hoeven zich niet te vervelen, want onder het centrale motto ‘recycleren’ zijn er voor hen knutseltenten, circusacts, muzikale installaties en concerten op maat. Ook het Brussels dichterscollectief doet zijn poëtische duit in het zakje. Noblesse oblige voor het 40+1-jarige festival, want de voorstelling vond vorige week plaats in het stadhuis van Brussel. 

Koen Maes, een van de programmatoren, hoeft niet lang na te denken om Brosella te omschrijven. “Het is een festival voor muzikale fijnproevers, waar een zeer amicale sfeer heerst. We gaan dit jaar verder op de ingeslagen weg.” Hij heeft zelf trompet gespeeld en kijkt daarom bijzonder uit naar Nezar Omran, die met zijn vijfkoppige band uit Damascus een eigen interpretatie brengt van de oriëntaalse Maqam, een traditioneel Arabisch genre. In zijn eigen land kan de trompetspeler nog amper spelen door de aanslepende oorlog. Ook de Bravo Big Band, die ooit startte onder de vleugels van het Brussels Jazz Orchestra en dit voorjaar zijn eerste album ‘Another Story’ uitbracht, noemt hij een aanrader. En dan is er nog de Amerikaanse jazzsaxofonist, pianist, componist en arrangeur Tim Ries. Hij brengt met de East Gipsy Band composities van bekende Franse, Duitse, Italiaanse, Hongaarse en Roma-componisten.

Een van de optredende artiesten is de beloftevolle soliste Lynn Casiers, die ook al een verleden heeft met het Brussels Jazz Orchestra. In haar improvisaties bewerkt ze haar dromerige stem met speelse elektronica en effecten. Van Brosella kreeg ze carte blanche. Ze verzamelde zes muzikanten met een verschillende achtergrond en divers van leeftijd rond zich en doopte de groep Imaginary Band, omdat ze altijd gefantaseerd had over de ideale bezetting. Haar vriend Manolo Canras speelt contrabas. Brussel wordt voor het project de vuurdoop. “Spannend! Ik kijk er echt naar uit om het werk voor het eerst live te brengen met een akoestische band. In het najaar verschijnt het album bij het Gentse El Negocito-label,” zegt ze. Of het Brosella-publiek klaar is voor haar loops, distortions en delays? “Ik denk dat het een open publiek is dat zeker niet alleen uit jazzpuristen bestaat. Bovendien waardeer ik de traditie. De ritmesectie is jazz en de blazers krijgen volop ruimte om te improviseren.”

Brosella vindt plaats in het Groentheater in Laken op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017. Het volledige programma staat op www.brosella.be. De toegang bedraagt 5 euro. 

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.