Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Not In Your Guide

Bart Sibiel noemt zichzelf een architectuurnerd. In zijn nog jonge blog Not In Your Guide deelt de 41-jarige architect de meest obscure en opmerkelijke ontdekkingen die hij doet als hij door Brussel wandelt. “De veelheid aan stijlen, vormen en functies boeit mij”, zegt hij.

Wie heeft ooit al bewonderend staan kijken naar de prefab betonconstructie van het kantoorgebouw van de broers André en Jean Polak in de Kunstlaan? Wie kent het huis van architect Paul Caulier in Koekelberg, een staaltje van brutalistische architectuur? En wie is vertrouwd met het gebouw met art-deco-look dat de abstracte kunstenaar Victor Servranckx in de jaren 20 in Anderlecht ontwierp? Weinig vingers zullen de lucht in gaan. Bart Sibiel duikelt net deze onbekende parels op, of zoals hij zelf zegt, “dingen waarvan ik ter plekke geënchanteerd geraak en waarover amper informatie te vinden is. Ze motiveren mij tot zoekwerk dat een nieuwe wereld opent en stof oplevert voor verdere zoektochten.” Elke nieuwe bijdrage bestaat uit enkele treffende foto’s en een verhelderende toelichting over de waarde van het gebouw.

Koning auto

Brussel wordt wel eens voorgesteld als een rampgebied voor architectuur, maar Sibiel is het daar niet mee eens. Hij ziet een link met het superdiverse, multiculturele karakter van de stad. “Brussel is een patchwork van vele verschillende culturele expressies die samen een uniek en interessant geheel vormen. Niet homogeen en niet altijd even subtiel of elegant in de samenhang en dikwijls wars van wat de goegemeente als ideaal beschouwt, maar in de fond wel interessant en vooral best oké. Architecturaal is het net die veelheid aan stijlen, vormen en functies die soms wat chaotisch door mekaar gezet lijken, die mij boeit. Brussel is een acquired taste en daarom zeer moeilijk te marketen, wat volgens mij eerder een voordeel is.”

Als de bloggende architect zich aan iets ergert in Brussel, is het asociaal gedrag en vooral dan de overlast van het autogebruik. “Die dingen hebben een veel te zware impact op een stad om te dikwijls, enkel gemotiveerd door eigen luxe en gemakzucht, gebruikt te worden. Denk aan luchtvervuiling, veiligheid en de aantasting van gebouwen. In een stad leven, vergt een inspanning. Je auto alleen gebruiken als het echt nodig en nuttig is, maakt deel van uit van die moeite.”

Achter de draaitafels

Sibiel komt oorspronkelijk uit Halle, maar woont ondertussen al meer dan 15 jaar in het Hoofdstedelijk Gewest, meer bepaald in Schaarbeek. In 1998 haalde hij aan de VUB zijn diploma als burgerlijk ingenieur-architect. Hij timmerde aan de weg en ontwierp kantooromgevingen, studio’s en het VRT-kinderdagverblijf Ukkepuk. Momenteel zit hij voor dezelfde zender in het kernteam dat het nieuwe omroepgebouw begeleidt.

Het is echter niet al architectuur wat de klok slaat in het leven van Sibiel. Zijn passie voor muziek kan hij sinds 2000 kwijt bij Onda Sonora. Het dj-duo trad al op in het hele land, bijvoorbeeld op Couleur Café en in de Democrazy, en heeft een eigen show op Bruzz-radio.

Hoe hij zijn blog ziet evolueren? “Als een constante persoonlijke verruiming en blijvende bron van verrassingen die hopelijk ook mijn lezers inspireert en wat bijbrengt. Het wordt sowieso ook meer dan enkel architectuur. Publieke kunst is een andere passie, maar daarover is nog minder in de gidsen te vinden.”

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek Blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Not In Your Guide, dat ook actief is op Facebook en Instagram

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.