Categorieën
Podium

Rock ‘n’ roll highschool met Hippo Campus

Hebben wij iets gemist op Tumblr? Was er vrijdag een concertavond gepland tijdens een of andere schoolreis? We weten niet wat het was, maar Hippo Campus had een verdomd fanatieke spionkop opgetrommeld in de intieme AB Club.

Bizar, want Hippo Campus bracht dit jaar zonder al te veel poeha debuut ‘Landmark’ uit. Zo vernieuwend als de titel doet uitschijnen is ‘Landmark’ allerminst: je hoort overduidelijk de invloeden van Death Cab For Cutie, Phoenix, Smith Westerns, Bombay Bicycle Club en zelfs The Temper Trap. Over dat debuut schreven wij destijds “Als euforie een godsdienst was, dan werd Hippo Campus ongetwijfeld aangesteld om z’n eufemismen over het leven wereldwijd te gaan prediken.” Dat kwamen ze doen in de AB, met veel gekrijs en schokkerige filmpjes als gevolg.

De set werd meteen afgetrapt met ‘Way it goes’, een van de sterkhouders uit de nog prille discografie van de indierockers uit Minnesota. Afgaande op tv-reeks Fargo dachten we dat daar naast sneeuwstormen en onbekwame politiemensen weinig te beleven viel, maar de teksten van Hippo Campus bewijzen het tegendeel: “Art school girl with ignorant bliss / Peace, weed, cocaine, and mushrooms, and shit / Will bring peace on earth, someday you’ll see it“, klonk het in ‘Little grace’.

Wat Hippo Campus doet is op zich niets bijzonders of nieuw, en de referentielijst is bijgevolg omvangrijk. Dat er de laatste jaren echter niemand zin lijkt te hebben om onbezorgd te flierefluiten met een gitaar in de hand, maakt natuurlijk dat er een gat in de markt voor is. Tel daar wat funky gitaren bij en enthousiaste danspasjes, en je hebt weinig meer nodig om de fans te doen kirren van plezier. I just love this / I swear I’ll go viral / From the burbs’ to the streets now, it’s a revival / The spirit is found in the idealistically idle / The age of excess / And I just love it“, zong frontman Jake Luppen en je zag dat hij het meende.

Naar het einde toe ging de vaart wat uit de setlist door iets te veel gezapigere nummers kort op elkaar. Dat bleek dan weer een ideaal moment om de smartphone in de lucht te steken en het hele gebeuren vast te leggen voor het volgende familiefeest. Leuk tussendoortje, maar die wereldsong hoorden we nog niet.

De AB programmeert binnenkort onder andere Lamb (09.10), DAAU (12.10) en Pale Grey (13.10). Een volledig overzicht vind je op de website van de zaal.

Mattias Goossens schreef deze recensie voor de muzieksite Indiestyle.

Share