Categorieën
blog.bxl

Blog.bxl: Brusselse Katjes

Drie huizen verder in de straat, aan het raam met de Sprout to be Brussels-poster, zie ik vaak een grijs-witte poes door het raam kijken. Ik heb er intussen een gewoonte van gemaakt om even te verpozen en met guitige mimiek en weidse gebaren de aandacht te trekken totdat mijn buurtbewoner met vacht zich speels opricht. Ook Guy Bourgeois kan in Brussel niet zomaar voorbijlopen aan raamkatten. Hij heeft er zelfs een gloednieuwe fotoblog aan gewijd: Brusselse Katjes.

“Ik vond die poezen op de vensterbank altijd al hoogst intrigerend. Ze loeren naar de duiven of zijn verzonken in kattengedachten. Nu eens zijn ze nieuwsgierig, dan weer apathisch. Doorgaans zien ze er niet dolgelukkig uit, maar wie weet zijn ze wat suf door de verwarming, wachten ze op hun baasje of rusten ze even uit na een royale maaltijd of een nachtelijke verkenningstocht door de buurt”, steekt Guy van wal.

In een goeie week tijd heeft hij al twaalf katten voor zijn lens gehad. Hij bedenkt ze met namen zoals ‘Spionnetje’, ‘Weekend Knack-katje’, Sneeuwwitje’, ‘Grumpy’ en ‘The Queen’. Een enkele keer is het slechts een affiche van een vermiste kat of vallen er meteen twee exemplaren te bewonderen. Nochtans wandelt hij soms kilometers rond zonder er een te spotten. “Het is met raamkatten fotograferen als met de liefde: als je er doelbewust naar op zoek gaat, kom je thuis van een kale reis. Maar intussen zie je natuurlijk ander moois”, zegt hij glimlachend.

Uiteraard heeft de 40-jarige Brusselaar zelf een kat. Hij is verhuisd naar een huis met tuintje in Elsene om zijn poes te plezieren. Hij is professioneel vooral met woorden bezig, als copywriter en vertaler. Maar hij ontdekte dat ook fotografie een taal is die nieuwe werelden ontsluit. Sindsdien ligt hij altijd op de loer voor een mooie invalshoek of een licht bizar element waar het oog aan blijft hangen. Zijn foto’s bundelt hij op een eigen website onder het motto ‘Als het klikt. Een beetje maguy’. “Er is echt zoveel moois te zien als je er begint op te letten,” besluit hij.

De Brusselse blogosfeer is als een huis met vele kamers. In de rubriek Blog.bxl wandelen we door de verschillende vertrekken. Vandaag werpen we een blik op Brusselse Katjes. De blog heeft ook een eigen Facebook-pagina.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.