Categorieën
Anderlecht Brussel-Stad Evere Reizen & Toerisme Schaarbeek Sint-Jans-Molenbeek Sint-Joost-ten-Node

Hoe goedkoop reizen naar Brussels Airport?

Reizigers die met het openbaar vervoer naar de luchthaven Brussel-Zaventem gaan, hebben het al gemerkt: een treinkaartje naar dit vliegveld is behoorlijk duur vanwege de zogenaamde Diabolotoeslag. Gelukkig zijn er vanuit Brussel en omstreken ook nog andere manieren om je vliegtuig te halen. Ik zet ze even voor je op een rijtje.

IMG_1828

Het Diabolo-project om de luchthaven te ontsluiten kostte veel geld en leidde tot hogere treintarieven. Hier een nieuwe brug tussen Brussel en het vliegveld bij Haren.

Om tot een juiste vergelijking te komen, neem ik het centrum van de hoofdstad als vertrekpunt.

Duurst maar comfortabel: taxi

Afhankelijk van je vertrektijd en het drukke Brusselse verkeer, betaal je tussen de 30 en 50 euro voor een rit. Reistijd is doorgaans tussen de 30 en 60 minuten.

Snelst en beetje duur: trein

Brussels Airport is de laatste jaren enorm goed bereikbaar geworden dankzij het Diabolo-project. Een ingenieus netwerk van bruggen en tunnels verbindt de luchthaven met allemaal andere spoorlijnen. Het is een handig overstapstation geworden.

Moet je echter op het vliegveld zelf zijn, dan betaal je meteen de Diabolotoeslag van €5,34 bovenop je ticketprijs. Een treinrit Brussel-Centraal Brussels-Airport Zaventem kost je zo al gauw €9 enkele reis of € 18 retour. In het weekend is het goedkoper en kan het met een weekendbiljet voor €15,40 retour. Opgelet: het weekendbiljet is enkel een retourtje en de reizen moeten tussen vrijdag 19u en de nacht van zondag op maandag worden volbracht.

Voordeel is wel dat het snel gaat. Een reis van het centraal station naar de luchthaven duurt tussen de 16 en 22 minuten. Vanuit het station Brussel-Luxemburg is dat 18 minuten.

Traag maar goedkoper: bus van MIVB

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB rijdt ook op de luchthaven met bussen 12 en 21. 12 is een sneldienst tussen het Luxemburgstation en Brussels Airport. Deze rijdt enkel door de week. Lijn 21 doet hetzelfde traject maar stopt aanmerkelijk vaker. Bus 21 doet er, als het mee zit, 38 minuten over. Een MIVB-ticket kost €4,50, is een uur geldig en is combineerbaar met het stedelijk bus-, tram- en metronetwerk van deze maatschappij.

Traag en spotgoedkoop: bus van De Lijn

Vanuit het Brussel, Vilvoorde, Mechelen en Leuven rijden ook rechtstreekse bussen van De Lijn naar de luchthaven. Vanuit Brussel is dat onder andere bus 272. Deze vertrekt vanaf het Noordstation en rijdt door Sint-Joost-ten-Node, Schaarbeek en Evere via Zaventem naar de terminal. Een sms-ticket kost €2,15, een ticket via de app van De Lijn €1,80. Afhankelijk van waar je opstapt doe je er een uur tot een kwartier over.

Vanaf metrostation Roodebeek aan het Woluwe Shopping Center vertrekt ook bus 359 naar de luchthaven. Deze doet het binnen het halfuur en kost evenveel als bovenstaand voorbeeld. Verder is er ook een nachtbus voor de mensen die op de luchthaven werken. Deze rijdt min of meer hetzelfde traject als lijn 272, maar vertrekt al verder vanuit Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek en Brussel-Stad.

Wie het echt spotgoedkoop wilt houden en in Brussel woont: je kan met een Villo!-fiets naar een station bij een halte van deze buslijnen en daar overstappen op de bus.

Gratis: te voet of per fiets

Blijkbaar is het mogelijk om te voet naar de luchthaven te gaan. Verder is er ook een fietsenrek waar je je fiets kan zetten. Dit schijnt enigszins riskant te zijn omdat de fietsenstalling niet bewaakt is. Omdat de luchthaven in Vlaanderen ligt en niet in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt deze niet over een Villo!-station.

En als je van verder komt?

Dan raad ik je aan om te kiezen a.d.h.v. je tijdschema. Heb je weinig tijd? Pak rechtstreeks de trein en betaal die Diabolotoeslag. Heb je veel tijd? Neem de trein tot aan Vilvoorde, Brussel-Noord of Zaventem en reis per bus van De Lijn verder.

Heb je nog meer tijd? Onderzoek of Flixbus een rechtstreekse bus vanuit de stad bij jou in de buurt naar Brussels Airport heeft. Kan de moeite lonen.

Veel succes!

Taxi nodig? Zoek maar op via Google.

Ga je met de trein? www.detrein.be of www.nsinternational.nl

Ga je met de MIVB? www.mivb.be

Ga je met De Lijn? www.delijn.be

Deelfiets nodig? www.villo.be

Flixbus nodig? www.flixbus.be

Noot van de auteur: prijzen waren geldig op zaterdag 23 juni 2018.

Share

Door Jochem

Jochem Oomen woont en werkt, als leerkracht, in Brussel.