Categorieën
Muziek Podium

Middagconcerten aan het Museumplein

Het Museumplein is misschien wel een van de rustigste pleinen van Brussel. Aan het plein dat op een steenworp van de Kunstberg ligt, bevindt zich niet enkel het Paleis van Karel van Lotharingen (het gebouw maakt deel uit van de Koninklijke Bibliotheek) maar ook een vleugel van het complex van de Koninklijke Musea voor  Schone Kunsten. Een van de ingangen die op het plein uitgeven, zal deze zomer beduidend meer gebruikt worden. In het gloednieuwe Auditorium 490 vinden tijdens de maanden juli en augustus gedurende de week elke dag middagconcerten plaats. De gelegenheid voor Brusselaars, pendelaars en andere muziekliefhebbers om voor even de drukte van de stad te ontvluchten.

Onder de noemer Miniemenfestival zet de reeks van klassieke muziekoptredens een traditie voort die teruggaat tot de jaren 80 van de vorige eeuw. Als groot muziekliefhebber stelde de toenmalige pastoor Jacques Van der Biest zijn kerk open voor muzikanten. Het opzet was even eenvoudig als aantrekkelijk: breng bekende musici en jonge talenten samen en geef ze de vrijheid om kort diverse facetten van hun klassieke repertorium aan een geïnteresseerd publiek voor te stellen. Tot vorige zomer gingen de middagconcerten door in de Miniemenkerk. Wegens omstandigheden is dit niet meer mogelijk, wat de organisator van het festival, inmiddels is dit het Centre d’Oeuvre de Merode (COM), noodzaakte om een alternatief te vinden, een alternatief dat gevonden werd in het gebouw aan het Museumplein.

Met dit muziekfestival wil het COM niet enkel jonge musici steunen en cultureel erfgoed onder de aandacht brengen, het wil tevens met muziek culturele integratie bevorderen. Het wordt een uitdaging om deze laatste doelstelling te realiseren in het toch wel statige gebouw waar de concerten plaatsvinden. De Miniemenkerk ligt in de Marollen, een populaire volkswijk, waar mensen van meer dan tachtig verschillende nationaliteiten wonen en waar een waaier aan uiteenlopende culturen te vinden is. Vraag is dan ook of met de nieuwe locatie de organisator zijn streven naar laagdrempeligheid zal kunnen vertalen in een gastvrijheid die niemand uitsluit. Men is er alvast van overtuigd. Er worden meer dan tienduizend bezoekers verwacht. Het Auditorium 490 zal overigens vrij toegankelijk zijn.

 

Voor meer details zie website van  het Miniemenfestival.

Illustraties: persdienst van KMSKB

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.