Categorieën
Brussel-Stad Duurzaamheid Wonen in Brussel

Meer blauw in de Alhambrawijk

Sinds een goeie week zijn de politiecontroles hernomen in de Alhambrawijk, en dat na een paar weken van afwezigheid omdat de agenten sterk bevraagd waren door verschillende manifestaties zoals de Wereldbeker Voetbal, de NAVO-top en de terugkeer van de Rode Duivels. Het Comité Alhambra blijft ijveren voor een 24/7-politieaanwezigheid van 100 dagen in de buurt rond de KVS om de prostitutie- en drugsdynamiek te breken.

Tijdens vier recente politieacties werden 48 personen gecontroleerd. Tezelfdertijd waren er ook de klassieke alcohol- en drugscontroles aan de Antwerpse Poort, waar 376 automobilisten werden onderworpen aan een ademtest. Deze hebben 17 PV’s opgeleverd voor rijden onder invloed, 4 PV’s voor drugs, 4 rijbewijzen werden ingetrokken, verder ook 3 juridische aanhoudingen wegens geseind voor verhoor, 1 aanhouding voor drugs, 1 PV voor beledigingen, 175 PV’s wegens rijgedrag en 107 PV’s gelinkt met juridische zaken, waarvan 43 wegens diefstal. Vorig weekend waren er verschillende politieacties – 8 combi’s sterk, tot soms 2 uur in de ochtend.

Zelfs al viseren de alcohol- en drugcontroles niet direct de sekswerkers en hun klanten, bijvoorbeeld in de Van Gaver- en Koopliedenstraat, toch hebben ze een afschrikkend effect. De klanten, prostituees en dealers appreciëren die politieaanwezigheid in de wijk niet, zelfs al gaat het maar om alcoholtest aan de Antwerpse Poort.

Parallel organiseert de lokale politie allerlei acties die direct de klanten viseren die het politiereglement niet respecteren in de ‘kleine straatjes’ van de wijk (een gedoogzone werd voorzien op de Antwerpselaan en de Koning Albert II-laan). Klanten die prostituees benaderen buiten de gedoogzone riskeren een boete door de agenten van de lokale politie die te voet door de wijk patrouilleren.

Zonder de acties van de Brusselse burgemeester, samen met de politie, krijgen de verschillende maffia’s, die toch 80 procent van de sekswerkers in onze wijk vertegenwoordigen, vrij spel. Zoals Safet Rustemi, een van de notoire criminelen op de ‘Most Wanted’ lijst van de Federale Politie, die de buurt onveilig maakte en door de Dienst Vreemdelingenzaken naar Albanië werd uitgewezen.

Het Comité Alhambra pleit nogmaals voor een kordate sluiting van alle handelszaken die gelinkt zijn met het prostitutie- en drugsmilieu (cafés en hotels). De politieagenten die we onlangs hebben kunnen spreken, zeggen exact hetzelfde. Zonder die sluiting blijft het een kat- en muisspel en dat kan nog lang duren. Verder zou een non-stop politieaanwezigheid in de wijk, en dat gedurende een aantal maanden, de prostitutie- en drugsdynamiek een zware slag kunnen toebrengen.

Het Comité Alhambra stelt zich tot doel om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren en de belangen van de bewoners en handelaars te verdedigen. De groep heeft een tweetalige website en is erg actief op Facebook

Share