Categorieën
Muziek Podium

MUSICORUM 2019 – een selectie

Meer dan veertig optredens van klassiek geschoolde musici kan je deze zomer op het festival MUSICORUM gaan bekijken en beluisteren. Bekende en minder bekende componisten komen aan bod. Enkele van de uitvoerende soloartiesten en muziekensembles maken minder voor de hand liggende keuzes. Een selectie.

Het Quatuor Clarias
Quatuor Clarias is een klarinetkwartet dat met zijn repertoirekeuze een diversiteit aan muziekgenres en –bronnen in het daglicht plaatst. Jazz, tango, klassiek of opera, het kwartet speelt werken die oorspronkelijk voor hun bezetting werden geschreven, maar ook transcripties van muziek voor andere bezettingen. De groep werd in 2003 gevormd vanuit kringen in het Koninklijk Conservatorium van Brussel en maakte naam als ambassadeurs van de muziek van Belgische componisten.
In het kader van het festival MUSICORUM brengt het Quatuor Clarias op 10 juli een programma met muziek van Rossini, Dvorak, Lysight, Mortier en Gershwin.

Meer over het concert > 
Quatuor Clarias op YouTube >

Duo Made in Belgium
Cello en accordeon is een combinatie die ongewoon aandoet maar het voordeel heeft dat minder voor de hand liggende locaties kunnen worden gebruikt bij het geven van optredens. Het is net deze randvoorwaarde die maakt dat Made in Belgium zijn voorgenomen missie kan realiseren. Het duo wil, wars van de stereotypen die hun instrumenten meedragen, muziek in al haar diversiteit toegankelijk maken bij het grote publiek.
Een eerste lid van het duo, Cristian Percium, is Moldaviër van afkomst en raakte al op jonge leeftijd gepassioneerd door de accordeon. Hij kwam in 2008 op 15-jarige leeftijd in België aan om er 10 jaar later een mastergraad te behalen op het IMEP (Hoger Instituut voor Muziek en Pedagogie in Namen).
Pierre Fontenelle leerde cello spelen als autodidact. In 2011, op 13-jarige leeftijd, sloot hij zich als student-stagiair aan bij het Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Na zijn terugkeer in België (Fontenelle verbleef ook gedurende een hele tijd in de Verenigde Staten) volgde hij voorgezet muziekonderwijs en vervolmaakte hij zich als instrumentalist.
Het duo Made in Belgium speelt op 11 juli een programma van traditionele muziek uit meerdere uithoeken van Europa

Meer over het concert >
Made in Belgium op YouTube >
Meer Made in Belgium op YouTube >

Boyan Vodenitcharov
Deze klassiek geschoolde pianist en componist met enige internationale renommee won in 1983 de derde prijs op de Koningin Elisabethwedstrijd en speelt, ook nu nog, regelmatig als solist met Belgische symfonieorkesten. Hij is ook actief als improvisator, onder meer in samenwerking met muzikanten uit de Belgische jazzscene. Hij gaf les aan het Rijksconservatorium van Sofia (Bulgarije). In 1991 kwam hij in België wonen. Hij doceerde piano en kamermuziek aan de Koninklijke Conservatoria van Gent en Luik. Momenteel geeft hij piano, pianoforte en improvisatie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
Op MUSICORUM concerteert Boyan Vodenitcharov op 16 juli. Hij brengt er als solist improvisaties op piano.

Meer over het concert >
Boyan Vodenitcharov op YouTube

Trio BECEL
De naam van het trio is afgeleid van het werkwoord ‘beszél’, wat ‘spreken’ betekent in het Hongaars. Een van de muzikanten, de altviolist Gergely Kóta, is dan ook van Hongaarse afkomst. Martina Antognozzi, harpiste bij Trio BECEL, woont in Brussel, maar heeft Italiaanse roots. De fluitiste van het trio, Léonore Frommlet, groeide op in een buitenwijk van Parijs en kwam naar België om op meerdere plaatsen voortgezet muziekonderwijs te volgen.
Een fragment uit een introductie op de Facebookpagina van het trio geeft een kijk op wat kan verwacht worden. ‘Het trio gebruikt de muziek bij het vervullen van hun missie door voortdurend de grenzen van de scene te verleggen. Audiovisuele elementen, filosofie, theater en poëzie worden door het wereldwijze ensemble als welkome gasten gekoesterd. […] Het trio deelt de liefde voor een directe, lichtvoetige en ludieke taal waarmee het het publiek aanspreekt. Elk muzikant brengt bij de optredens zijn of haar eigenheid in, waardoor de mise-en-scene op ongezien wijze wordt verrijkt.’
Het optreden van het Trio BECEL heeft plaats op 30 juli. Namen op het programma: Bax, Debussy, Del Aguilla.

Meer over het concert >
Trio BECEL op YouTube > 

Het volledig programma van het festival en meer praktische inlichtingen zijn te vinden op de vernieuwde website van het festival.

zoektermen: muziek

auteur tekst: Michel Zeghers

Share

Door Michel

Heeft een boontje voor Brussel, pendelde jaren lang om er te gaan werken en komt er, ook nu nog, graag terug. Hij vindt multiculturaliteit, zeker in steden, onvermijdelijk en verrijkend. Dat verschillen zichtbaar en soms uitvergroot worden is er een consequentie van. Als ze inspiratie opleveren is het mooi meegenomen.