Categorieën
People & Lifestyle Podium

Vraye historie ende al waer

De vzw FMDO presenteert Hallo Micro, een podcast met verrassende verhalen uit de superdiverse samenleving. Mensen met een migratieachtergrond vertellen een waargebeurd verhaal dat ze zelf hebben meegemaakt.  

Een van de deelnemers is Aissatou uit Brussel. Ze doet altijd een stapje opzij als ze langs een ventilatierooster van de metro komt. Ze is bang om in een rivier te vallen en opgeslokt te worden door het stromende water. Dat komt omdat ze als kind ooit uit koppigheid door een rivier stapte. Plotseling verloor ze haar evenwicht en haar tante moest haar overeind helpen. Dat gebeurde in haar thuisland Guinee, dat door de vele rivieren weleens de watertoren van Afrika wordt genoemd.

Aissatou (tekening van grietgriet)

Hallo Micro is het resultaat van een traject rond storytelling, waaraan een 15-tal personen uit Brugge, Oostende, Kortrijk en Brussel deelnamen. De mensen achter de podcasts Relaas en Iemand leerden hen wat van een verhaal een goed verhaal maakt. Vervolgens gingen ze onder begeleiding van vrijwillige coaches creatief aan de slag met een bijzondere gebeurtenis uit hun leven.

Aissatou blikt tevreden terug op de ervaring: “Ik ben fier dat ik een verhaal heb kunnen vertellen. Het geeft me een boost van zelfvertrouwen. Ik leer Nederlands op school maar echt live een verhaal voor een publiek vertellen is toch helemaal iets anders.”

Groepsfoto Hallo Micro van FMDO vzw (c) Charlotte Vandendwije

Hallo Micro is te beluisteren via de website van FMDO en via Spotify. Er vinden ook vertelsessies plaats op 2 en 3 augustus 2019 op Theater Aan Zee in Oostende.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.