Het heeft lang geduurd, maar in februari 2018 opende Cinema Palace na veertien jaar leegstand weer de deuren. De bioscoop, gespecialiseerd in auteursfilms, vormt sindsdien een welgekomen aanvulling op het cinefiele landschap in Brussel.
Veel mensen kennen het gebouw nog altijd als Pathé Palace. Art-nouveau-architect Paul Hamesse, ook bekend van het café De Ultieme Hallucinatie, ontwierp het gebouw in 1913 voor het Franse filmimperium Pathé. De haan, het symbool van de legendarische studio, prijkt nog altijd boven op de gevel. Hamesse vertrok van een bestaand gebouw van Alphonse Dumont, aanvankelijk opgericht als zaal voor openbare verkopen en daarna ingenomen door de Grands Magasins du Centre en nog later door het Casino de la Bourse. Hij verbouwde de gevel grondig en bouwde een nieuwe grote zaal. In totaal bedroeg de capaciteit 2.500 toeschouwers. Er was ook een concertzaal en in de kelder een brasserie.
In 1950 onderging het gebouw een gedaanteverwisseling. De koepel verdween onder een vals plafond. In 1973 trok uitbater Pathé de stekker eruit. Bauknecht palmde het gebouw in en verkocht er tot 1992 koelkasten. In 1999 speelden er opnieuw films in het complex, dat de naam Kladderadatsch kreeg. Ondanks een redelijke publieksopkomst ging de zaal na anderhalf jaar failliet. Na een bitse strijd tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschap kocht de Franse Gemeenschap het gebouw in 2003 aan. Théâtre National trok er een poos in, in afwachting van de eigen nieuw zaal. Daarna begonnen de renovaties, die eeuwig leken te duren. Tot de opening in 2018.
Cinema Palace is intussen een vaste waarde geworden. In hartje Brussel kun je er in de beste omstandigheden de nieuwe Tarantino, Almodovar, Akin of Troch bekijken. Na de sluiting van Actor’s Studio blijven als alternatieven in het stadscentrum enkel Galeries, Aventure en UGC over. Er vinden ook congressen en schoolvertoningen plaats. Dat de haan nog lang moge kraaien!
Cinema Palace, Anspachlaan 85, 1000 Brussel. Geschiedenis: Wikipedia.