Categorieën
People & Lifestyle

Van waar ben je?

Eergisteren had ik een gesprek met een Spaanse vrouw. Op een bepaald moment hadden we het over de vraag “Van waar ben je?”

Ik zei haar dat ik op die vraag altijd met Brussel of zelfs Sint-Jans-Molenbeek antwoord, omdat ik daar woon. Dat vond ze vreemd, want zij antwoordde op die vraag altijd met Madrid, de stad waar ze geboren is, waar haar roots liggen. Dat verandert toch niet, sprak ze me een klein beetje verwijtend toe.

Dus wilde ik wel eens weten wat andere mensen daarvan dachten. Ik lanceerde een poll op Twitter. Om de vraag een breed bereik te geven, stelde ik ze in het Engels en maakte ik er een zogenaamde uitgelichte tweet van. Ik stelde de looptijd van de poll in op 24 uur.

In totaal hebben zo’n 18.250 mensen de poll in hun Twittertijdlijn voorbij zien komen. Daarvan hebben er 1.066 de poll beantwoord. Dat is een respons van 5,84 procent. Vanwege het brede bereik van de vraag, zijn het zeker niet uitsluitend Brusselaars die de poll hebben beantwoord. Het is zelfs niet echt mogelijk om te zien welk aandeel van de respondenten in Brussel woont.

Op de vraag “Van waar ben je?” antwoordden de 1.066 respondenten als volgt:

  • “de plaats waar ik ben geboren”: iets minder dan een vierde;
  • “de plaats waar ik ben opgegroeid”: iets minder dan een derde;
  • “de plaats waar ik momenteel woon”: iets minder dan de helft.

De precieze resultaten zie je hieronder in de tweet. Je kunt doorklikken naar de tweet zelf en naar de reacties.

Want reacties kwamen er inderdaad ook.

Sommige mensen waren zo honkvast dat de drie mogelijkheden samenvielen met één plaats: ze wonen nu nog steeds waar ze geboren zijn en opgroeiden.

Anderen zeiden dat ze het zelf niet goed wisten omdat ze al in zo veel verschillende plaatsen hebben gewoond.

Nog anderen zeiden dat de herkomst van de ouders, of de nationaliteit misschien wel bepalend was.

Of dat het antwoord wel eens zou kunnen afhangen van waar men het je vraagt: in het buitenland, in je eigen land, je eigen regio of provincie… Maar dat zijn generalisaties in functie van de geografische kennis van de toehoorder, die verder niet zo veel met de kern van de vraag te maken hebben.

En jij? Van waar ben jij? Wat antwoord je op die vraag en wat vind je van de resultaten van de poll? Had je dit verwacht? Of verbaast het je?

Om af te sluiten nog een humoristisch filmpje dat je aan het denken zet.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.