Categorieën
BrusselBlogt.be

De smaakmakers van 2019

Ook in 2019 slaagden Brusselse restaurants er weer in om onze smaakpapillen te strelen en ons fijne momenten te bezorgen in aangenaam gezelschap. Onze ontdekkingen van het afgelopen jaar.

Old Boy

Old Boy is de new kid in town in Elsene: een Aziatisch streetfoodrestaurant met een stevige rock-‘n-rollattitude. Reserveren is niet mogelijk, dus vroeg komen, is de boodschap. Binnen in het elegante Scandinavische interieur kan het luid zijn, maar het ruime terras brengt op zomerse dagen soelaas. Waarom iedereen het adresje van John Prigogine en Xavier Chen in het hart sluit? De originele, uitgebalanceerde bordjes om te delen: een gestoomd broodje met varkensvlees, mosterd, koriander en pindanoten, een wrap met kip, chilisaus, citroengras en kaffirblaadjes en een dumpling met zwarte pens, appel en witloof. Er staan ook smakelijke vegetarische alternatieven op de kaart (wellicht de beste tofoe die ik ooit gegeten heb). De natuurwijnen zorgen voor een perfecte begeleiding.

(c) Ollekebolleke

Old Boy, Tenbosstraat 110, 1050 Elsene, https://oldboyrestaurant.be

Liu Lin

Brussel was geen trendsetter bij de opmars van de vegan keuken, maar begint zijn achterstand in te lopen. Twee zussen openden in de Hoogstraat een 100% veganistisch Taiwanees restaurantje dat ook de grootste vlees- en visadept zal bekoren. Garnaalkroketten, vleesbrochettes en gefrituurde calemares worden er dankzij gemarineerde soja en konnyaku in een nieuw jasje gestoken. De noedel- en rijstgerechten zitten vol smaak en kleur, zodat ook restaurantcriticus Bruno Vanspauwen helemaal overstag ging en een maximumscore van vier bordjes toekende. Enkel spijtig dat er geen alcohol geserveerd wordt en het op efficiëntie gerichte kader (zelfbediening, fel licht) niet uitnodigt tot een lange zit. Wel geweldig voor een lunch of als voorprogramma voor een concert. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding.

(c) Liu Lin

Liu Lin, Hoogstraat 20, 1000 Brussel, www.liulin.be

Chicago Café

Chicago Café staat bekend als een kindvriendelijk brunchadresje in hartje Brussel. In het weekend is het daarom moeilijk om er een tafeltje te versieren. Wie toch een plaatsje vindt, wordt beloond. Je wordt ondanks de drukte hartelijk onthaald, mag kiezen uit een aantrekkelijke menukaart en krijgt gegarandeerd iets lekkers op je bord. Ik koos hipstergewijs voor een buddhabowl met falafel, quinoa, hummus en avocado. Heerlijk! Ook het aanbod van taarten is erg aanlokkelijk. De rondhossende kinderen neem je er, zoals in Garage à manger in Elsene, graag bij.

(c) Chicago

Chicago Café, Vlaamsesteenweg 45, 1000 Brussel, www.chicagocafe.be

La Caravane Passe

Marokkaans eten in Brussel, dat doe je meestal in een rommelige snackbar, waar de gerechten in de toog liggen en de tv aanstaat. La Caravane Passe is de uitzondering die de regel bevestigt. De inrichting springt meteen in het oog, want het restaurant is ook een boetiek met een ruime collectie van lampen aan het plafond en handgemaakt servies op tafel. De kaart is beperkt, maar bevat de klassiekers van de Marokkaanse keuken: tajine, couscous, pastilla (hartige gevulde taart) en msemen (hartige pannenkoek). Eerlijke keuken in een verzorgd familiaal kader. En ja, een glaasje wijn mag hier wel. Afsluiten doe je sowieso met muntthee.

(c) La Caravane Passe

La Caravane Passe, Taminesstraat 2, 1060 Sint-Gillis, lacaravanepasse.be

Hanoi Station

Klein, maar fijn is dit Vietnamese restaurant bij het Jubelpark. Hai Thu Dao woonde bijna dertig jaar in Hanoi voordat hij trouwde met een Belgische en naar Brussel verhuisde. Hij blijft de Noord-Vietnamese keuken trouw met een ruim aanbod van soepen (pho), lenterolletjes, brochettes, noedel- en rijstgerechten. Alles wordt piekfijn en met de glimlach uitgevoerd. Een uiterst geschikt adres voor een snelle hap. In dit station verveel je je niet en loop je geen vertraging op.

(c) Hanoi Station

Hanoi Station, Keltenlaan 6, 1040 Etterbeek, https://hanoistation.be

Le Tram de Boitsfort

Er beweegt wat in frietland. De Nederlandse horecaondernemer Sergio Herman bracht met Frites Atelier zijn luxevariant naar de Dansaertwijk: in plantaardige olie gefrituurde reepjes met een sterke aardappelsmaak, aangevuld met bijvoorbeeld basilicummayonaise en paprikapoeder. Nieuwkomers als Patatak in Sint-Gillis en Bintje in Elsene hebben de mond vol van lokaal en bio. In het verre Bosvoorde houdt Le Tram de Boitsfort sinds 2013 de eer hoog. Vaut le détour!

Het concept is bijzonder geslaagd. Een omgebouwd tramstel doet er dienst als keuken en afhaaltoog. Wie ter plaatse wil eten, kan zich op een van de bankjes buiten nestelen. De bediening verloopt vlot. De in rundvet gebakken frieten met huisgemaakte tartaarsaus (4 euro voor een puntzak) zijn uitstekend. Maar het zou zonde zijn om er niets bij te nemen. Ik at er al een verrukkelijke vegetarische burger met portobello en geitenkaas (8 euro) en een verfrissende coleslaw (3,5 euro). De broodjes komen van de bakkerij aan de overkant en ook de andere ingrediënten zijn met zorg uitgekozen. De ideale traktatie na een lange wandeling in het Zoniënwoud.

(c) Friet From Desire

Le Tram De Boitsfort, Payfaplein, 1170 Watermaal-Bosvoorde, www.letramdeboitsfort.be

Lees ook onze smaakmakers van 2015, 2016, 2017 en 2018.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.