Na weken van lockdown kunnen vanaf 18 mei musea onder voorwaarden de deuren opnieuw openen. Voor de beslissing er kwam werden er vanuit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSMB) aan de bevoegde overheid voorstellen overgemaakt. Het Old Masters Museum, een van de musea gelegen aan de Regentschapsstraat, zal door deze demarche op 19 mei kunnen heropenen. Ondertussen bieden de KMSKB met Fine Arts at Home een digitaal aanbod voor jong en oud. Een selectie.
Voor wie het Bruegeljaar aan zich liet voorbijgaan en nu zijn schade wil inhalen of voor wie niet genoeg kan krijgen van deze humanist zijn er op de website van Google Arts & Culture maar liefst 12 virtuele tentoonstellingen online te bekijken. In de reeks Stay At Home Museum van Flemish Masters kun je ook een rondleiding volgen. Museumdirecteur Michel Draguet gidst je door de Bruegelcollectie van de KMSKB.
naar Google Arts & Culture, naar Flemish Masters
In samenwerking met Amnesty International selecteerden experts uit verschillende disciplines werken uit de collecties van de KMSKB, lang voor er sprake was van een lockdown. De werken dienen als uitgangspunt voor een dialoog over mensenrechten zoals die in het Europees mensenrechtenverdrag voorkomen. Dit resulteerde in een twaalftal video’s die als YouTube-kanaal te bekijken zijn. Wat op de schilderijen te zien is, illustreert verbanden tussen heden en verleden en vormt de aanleiding om in te gaan op tegenstellingen die er bestaan tussen respect voor mensenrechten in België en andere landen. Begin 2019, nog voor alle video’s vrijgegeven waren, publiceerde BrusselBlogt al een artikel hierover. In betere tijden kon deze selectie uit de collecties in de KMSKB als een parcours bezocht worden.
naar YouTube
En dan zijn er nog de twee creative workshops die je kunnen helpen kinderen een prettige namiddag te bezorgen. Ga je ermee aan de slag en wil je het resultaat wereldkundig maken? Foto’s kunnen opgestuurd worden naar info@brusselblogt.be . We zorgen dat ze een plaatsje krijgen in onze virtuele vitrine (lees: op onze sociale media).
naar YouTube
Credits
Tekst: Michel Zeghers