Categorieën
Brussel Actua Duurzaamheid Sport

Een zwembad voor Vorst?

De meeste mensen kennen het moeras achter Wiels en Brass in Vorst, een kunstmatige toevallige vijver die een hotspot van biodiversiteit werd. Maar kent u de grote site verder naar het westen, tussen de treinsporen en langs de Zenne die hier openlijk stroomt? Een geweldige plek voor een (openlucht) zwembad!

Beide plaatsen maken deel uit van een gebied dat Vorst-aan-de-Zenne heet en vormen momenteel het onderwerp van een stedenbouwkundige studie voor een masterplan om de herontwikkeling van dit gebied te definiëren. De zone rond het moeras en Wiels heet AWBC, de andere zone langs de Zenne heet Charroi. Het wordt momenteel nauwelijks gebruikt en vormt een vergeten eiland tussen infrastructuren. De studie voor het masterplan voorziet in een openbaar park met sportfaciliteiten en socio-economische activiteiten. Hoewel we het zwemmen in het moeras niet als realistisch beschouwen, geloven we dat een zwembad perfect zou passen op de Charroi-site!

Een openluchtzwembad kan in de zomer een grootstedelijke attractie worden. Buiten de zomermaanden, overdekt met een dak, kan het voorzien in de behoefte van Vorst aan een zwembad omdat Vorst een van de weinige gemeenten is zonder eigen zwembad. Vandaag de dag is het moeilijk om de nodige zwemlessen te organiseren voor de kinderen van Vorst, omdat de zwembaden van de naburige gemeenten de vraag niet aankunnen. Buitenzwembaden die ook in de winter gebruikt worden, heb je bijvoorbeeld al in Londen, Parijs, Berlijn en Wuppertal.

De zonneweide rond het zwembad en sportvelden kunnen deel uitmaken van het openbare park of kunnen deel uitmaken van het buitenseizoen. En een zwembad is ook een socio-economische actor die integratieve werkplekken biedt.

Wij denken dan ook dat de Charroi-site de juiste plek is voor een zwembad. En als u het ermee eens bent, nodigen we u uit om dit idee te delen met de gemeente Vorst en de ontwerpers van het masterplan tijdens de momenteel lopende fase van de publieksenquête.

Je kunt een document met verschillende scenario’s en ideeën downloaden via deze link.

Neem deel aan de enquête tot zondag 24 mei 2020. Er zijn minstens twee punten om het idee voor een zwembad te vermelden: vragen 5 en 6. Voel je vrij om te schrijven wat je in gedachten hebt. Pool is Cool heeft echter een kleine tekst voorbereid die je kunt gebruiken.

Share