Categorieën
Verborgen sporen langs de Brusselse Ring

Het verdwenen dorp Lo

Lo ontstond langs de weg die Diegem met het Saventerlo verbond. Het Saventerlo was oorspronkelijk een jachtwarande van de Brabantse hertog. In de 17de en 18de eeuw werd het bos gerooid en werd het landbouwgebied. Vanaf 1920 had je er een bloeiende witloofteelt. Na de Tweede Wereldoorlog moest alles wijken voor het metalen geweld van Brussels Airport. Lo kreeg de doodsteek met de aanleg van de Ring in de jaren zeventig. Het grootste deel van het dorp verdween onder de pletwalsen van de vooruitgang.

(c) Gaetan Carlier

Wat er rest ligt letterlijk geprangd tussen het knooppunt Zaventem en de luchthaven: drie straten en de neoromaanse Onze-Lieve-Vrouwekerk der Zeven Smarten, gebouwd in de hoogdagen van het dorp, 1928. Op termijn is Lo hetzelfde lot beschoren als Doel of Lillo. De uitbreiding van een zee- of luchthaven dient uiteindelijk dezelfde meesters.

Achter het braakliggende zacht hellende landschap, van wat ooit ‘de Korenberg’ heette en bestemd was voor bloeiende graanvelden, ligt Saventerlo. Er stijgen enorme metalen machines op, naar alle uithoeken van de wereld.

(c) Gaetan Carlier

Anderhalf uur heb ik er foto’s genomen. Ben ik tegengekomen: één wandelaar met een hond, die de opstijgende vliegtuigen van dichtbij kwam bewonderen, enkele stewards, wachtend op de bus naar Leuven en af en toe een schichtige blik van achter de gordijnen. Lo is niet meer. Onze-Lieve-Vrouw van Smarten rouwt om het verlies van haar zoon, gestorven aan het kruis. Ze doet dat binnenskamers.

(c) Gaetan Carlier

In de reeks Verborgen sporen langs de Brusselse Ring gaat fotograaf Gaetan Carlier op zoek naar bijzondere plekken langs de belangrijkste verkeersader van en naar de hoofdstad. Meer info over Diegem-Lo vind je op Wikipedia.

Share