Florence heeft David, Parijs de Denker en Anderlecht Jean-Claude Van Damme. Als een middeleeuwse poortwachter waakt hij op de middenberm van de Sylvain Dupuislaan, een van de invalswegen naar de stad. Ooit zijn stad. De blik dreigend richting Brusselse Ring, klaar om iedere indringer vanuit Vlaanderen een oplawaai te geven.
Het standbeeld werd met veel blingbling ingehuldigd in 2012. Aanwezig: de familie Van Varenberg (de échte achternaam), toenmalig Brussels minister van Cultuur Fadia Laanan, 2000 uitzinnige fans en JC himself natuurlijk, zich wagend aan enkele karatekicks voor de verzamelde persfotografen. Veel toeters en bellen dus.
Dat de ster van Van Damme al een tijdje tanend was, deed er weinig toe. De laatste jaren kwam hij vooral in de blaadjes met drugsgebruik, psychologische problemen en familiaal geweld. Zijn naam dook ook op in de zogenaamde Paradise Papers. Van Damme zou schimmige fiscale constructies hebben (gehad) in Curaçao en Aruba. Volgens zijn advocaat allemaal legaal.
Het was de reden voor een nieuwe controverse. Deze keer in de Anderlechtse gemeenteraad. Vijf jaar na de inhuldiging vroeg een plaatselijk gemeenteraadslid zich hardop af of het moreel verantwoord was om een fraudeur op een voetstuk te houden. Volgens het zetelende college was deze bedenking “ridicuul”.
Vereeuwigd in anderhalve ton brons en met financiële hulp van het plaatselijke shoppingcenter blijft de Muscles from Brussels voorlopig op zijn voetstuk staan. Althans in Anderlecht. Onbeweeglijk voor alle Hollywoodiaanse schandaaltjes. Links en rechts razen de auto’s voorbij.
In de reeks Verborgen sporen langs de Brusselse Ring gaat fotograaf Gaetan Carlier op zoek naar bijzondere plekken langs de belangrijkste verkeersader van en naar de hoofdstad. Meer info over het standbeeld van Jean-Claude Van Damme vind je bij Visit Brussels.