Categorieën
Green & the city

Stem voor de boom van het jaar

Staat de Belgische boom van het jaar in Ukkel? Een ginkgo biloba in het Raspailpark in de Stallestraat in Ukkel is een van de vijf kanshebbers. Stemmen kan online.

(c) Thomas Meunier

De majestueuze boom, ook wel Japanse notenboom of tempelboom genoemd, heeft een omtrek van 289 cm en is 15 meter hoog. Volgens het team Groen & Kunst van Brussel Mobiliteit belichaamt de boom de biodiversiteit in Brussel met zijn ‘Chichi icho’ (uiers van de ginkgo), uitgroeisels die naar beneden groeien en die als het ware een soort stalactieten vormen. “De boom herinnert ons eraan hoe belangrijk het is om de groene geschiedenis van Brussel te bewaren en bewijst dat de stad en de natuur harmonieus naast elkaar kunnen bestaan. Een boom van deze omvang onderhouden is een uitdaging in een stedelijke omgeving gezien de concurrentie om ruimte.”

De verkiezing van Belgische boom van het jaar wordt gesponsord door het Baillet Latour Fonds en gebeurt afwisselend in het Nederlandstalige en Franstalige gedeelte van het land. De andere vier kandidaten dit jaar komen uit Han-sur-Lesse, Arlon, Chaudfontaine en Froidchapelle. De Belgische boom van het jaar 2022 was de Bruine Kriekpeer van Klerken in West-Vlaanderen. De Belgische laureaat doet het jaar erna mee aan de verkiezing van Europese boom van het jaar.

Stemmen kan via Participez au vote – Boom van het Jaar.

Share

Door Tom

Nieuwe Brusselaar met een passie voor taal, cultuur en journalistiek. Geboren in Sint-Niklaas. Studeerde Germaanse talen in Gent en woonde na zijn studie zes jaar in Berlijn. Houdt zich bezig met beleid en communicatie binnen de Vlaamse overheid en is journalist in bijberoep.