Bakkers gezocht

Wakkere bakkerVerdwijnen de bakkers in Brussel? In mijn buurt (binnen de Vijfhoek) heb ik de keuze tussen: drie filialen van La Wetterenoise, een van Le Pain Quotidien, een van Panos, een broodjeszaak die ook brood verkoopt, brood uit de AD Delhaize of de GB, maar geen enkele warme bakker.

Als ik een beetje verder loop, bijvoorbeeld naar de Lakensestraat, dan zijn daar wel twee warme bakkers te vinden: Michel en Le Pain Dorée. Hun broden dat is altijd smullen, maar te ver om dagelijks te halen.

Waar kopen jullie je brood?

Het logo dat ik hierbij geplaatst heb, is dat van de VLAM promotiecampagne voor brood en banket. Op hun site kan je wakkere bakkers opzoeken, maar geen enkele in Brussel. VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is dan ook een instelling van het Vlaamse gewest.

Bij Vebic, de Vlaamse beroepsvereniging voor brood- en banketbakkers, hebben ze wel een Brusselse afdeling: Bakkersbond Brussel, maar Vebic heeft geen ledenlijst op zijn site en de Brusselse Bakkersbond is niet on-line. Zucht.

Even zoeken in de gouden gids levert 33 adressen op voor ‘bakker’ in 1000 Brussel, zonder onderscheid tussen warme of opwarmende bakkers.

Uit informatie van Vebic blijkt dat de afgelopen jaren steeds minder warme bakkers in Vlaanderen zijn. Sinds 1992 gingen er jaarlijks zo’n honderd bakkerijen dicht. In 2006 kwam echter een trendbreuk: er waren 35 warme bakkers meer dan in 2005. Specifiek over Brussel heb ik geen informatie gevonden, maar ik neem aan dat de Vlaamse trend van daling, zich hier ook doorzet?

Lees ook de eerdere discussie over de kwaliteit van pistolés en croissants.

Share

AboutTineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi’s, fotografie,…
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.

 • rein

  De beste bakker van Brussel is volgens mij Sirre naast de basiliek van Koekelberg. De koffiekoeken met rozijnen zijn echt de beste die ik ooit gegeten heb. Bovendien is deze bakkerij tweetalig.

 • Aline

  SCHAARBEEK

  Van Dender is voor patisserie (taarten)voor ons het van het. Taarten kosten niet meer dan ergens anders maar zijn wel minstens tien keer lekkerder. Het brood is ok maar niet om van omver te vallen.

  BAKRIM op place Liedts is een warme Marokkaanse bakker met Belgische bakkersopleiding die zeer lekkere pistolets maakt, het Belgisch brood is zeker ok en de makla’s zijn zeer lekker. Taarten en patisserie zijn super vers en lekker. De mattons zijn exquisiet. Traditioneel, niet geraffineerd maar ideaal voor een gewone zondagse taart of om te trakteren voor grote groepen. Communie, trouw- en dooptaarten zeer lekker en niet duur.

  Allemeersch zat tot voor kort ook in Schaarbeek op het Paviljoenplein en had enkele zeer lekkere en originele broden maar zij hebben de Schaarbekenaren in de steek gelaten en dus trek ik niet naar het Jourdanplein (of één van de andere filialen) om brood te kopen.

  Den theepot heeft zeer lekker brood, zeker de zuurdesems.

  Delhaize heeft enkele lekkere bio broden zowel zuurdesem als gewoon. Uiteindelijk toch veel beter dan 99% van het beschikbare brood in brussel.

  Aan de kerk van Helmet naast apotheek is het brood ook ok. Enkele goede ‘modellekes’, sommige standaard, altijd vers. Nieuwe eigenaar sedert september 2010. Ik denk wel niet dat hij ter plaatse bakt maar als het lekker en vers is, wat maakt het dan uit.

  ik vind het verschrikkelijk dat dit beroep teloorgaat en hoop dat meer bakkers de oplossing vinden die Bakrim vindt om de zaak met een drietal familieleden te beheren en zo de verschrikkelijke werklast te verdelen zoals tenslotte ook de huisdokters doen met de groepspraktijken.

  Misschien kan Unizo e.a. een paar ondersteuningsmaatregelen treffen voor dit bedreigd beroep. Als je in andere landen komt, besef je welk cultureel erfgoed wij bezig zijn teloor te laten gaan. Tegenwoordig vind je in Duitsland op elke hoek beter brood dan de meeste dorpen in Vlaanderen.

  Blijf tips posten want er moeten er nog zijn die goed zijn.

 • Thijs

  Per toeval onlangs brood gekocht bij bakkerij Verbist net achter het stadhuis van Schaarbeek. Een vriendelijke oude Nederlandstalige bakkersdame deed de bediening. Ik heb gemerkt dat de bakkerij meestal alreeds rond 16u30 gesloten is… iets te vroeg om nog te passeren.

 • tommy1975

  Sorry Thijs, maar ik ken geen enkele warme bakker die na de late namiddag nog lekker brood heeft.
  Wil je delicieus brood, dan moet je er als eerste staan…

 • Tom

  @Aline: Andere tips vind je ook bij de commentaren op een recentere bijdrage.

 • Caspar

  Voor een goed artisanaal en stevig brood tegen een redelijke prijs, pm 5 euro per kg, heb ik twee adresjes gevonden.
  Mijn grote favoriet:
  Au flan renomme, Wayezstraat 21 te Anderecht. Let op dat deze zaak vaak gesloten is.

  Ook goed brood bij:
  La Miche de pain, direct naast de tramhalte Ma Campgane te St Gillis

 • Maarten

  ik ga meestal naar Jacques/Legrand in de IJzerkruisstraat, wat voor mij net om de hoek is. Het brood is behoorlijk, en de baguette a l’Ancienne, de taartjes, en de eclairs zijn verrukkelijk. Net tegenover de bakker is er overigens ook een goede slager. De bakkervrouw is een Franstalige Brusselse die heel goed Nederlands spreekt en de slager is Nederlandstalig.

  Op zondag is Jacques/Legrand wel gesloten, en dan begeef ik mij wat verder naar Charli in de Sint-Katelijnestraat. Een heel goede, milieubewuste, warme bakker, maar wel niet goedkoop.