Categorieën
Brussel-Stad Den Vijfhoek Shopping

Bakkers gezocht

Wakkere bakkerVerdwijnen de bakkers in Brussel? In mijn buurt (binnen de Vijfhoek) heb ik de keuze tussen: drie filialen van La Wetterenoise, een van Le Pain Quotidien, een van Panos, een broodjeszaak die ook brood verkoopt, brood uit de AD Delhaize of de GB, maar geen enkele warme bakker.

Als ik een beetje verder loop, bijvoorbeeld naar de Lakensestraat, dan zijn daar wel twee warme bakkers te vinden: Michel en Le Pain Dorée. Hun broden dat is altijd smullen, maar te ver om dagelijks te halen.

Waar kopen jullie je brood?

Het logo dat ik hierbij geplaatst heb, is dat van de VLAM promotiecampagne voor brood en banket. Op hun site kan je wakkere bakkers opzoeken, maar geen enkele in Brussel. VLAM, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, is dan ook een instelling van het Vlaamse gewest.

Bij Vebic, de Vlaamse beroepsvereniging voor brood- en banketbakkers, hebben ze wel een Brusselse afdeling: Bakkersbond Brussel, maar Vebic heeft geen ledenlijst op zijn site en de Brusselse Bakkersbond is niet on-line. Zucht.

Even zoeken in de gouden gids levert 33 adressen op voor ‘bakker’ in 1000 Brussel, zonder onderscheid tussen warme of opwarmende bakkers.

Uit informatie van Vebic blijkt dat de afgelopen jaren steeds minder warme bakkers in Vlaanderen zijn. Sinds 1992 gingen er jaarlijks zo’n honderd bakkerijen dicht. In 2006 kwam echter een trendbreuk: er waren 35 warme bakkers meer dan in 2005. Specifiek over Brussel heb ik geen informatie gevonden, maar ik neem aan dat de Vlaamse trend van daling, zich hier ook doorzet?

Lees ook de eerdere discussie over de kwaliteit van pistolés en croissants.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.