Categorieën
Den Vijfhoek Faits divers

Fritland: nouveau style

Fritland
Welke Brusselaar –of verdwaalde medemens- heeft nog nooit tijdens een kot in de nacht, het lijf vol alcohol of andere verdovende middelen, voor het vervallen witte frituuruitsteeksel aan de Beurs gestaan? Wachtend op die vetdruipende mitraillette die de maaginhoud een extra verzetje zal geven? Dat zielige frituurtje is sinds kort (althans, wij merkten het sinds kort op – wij zijn niet erg sterk in die dingen) uitgebreid tot een majestueuze, bij momenten zelfs modern ogende eettent. “Fritland – Brussels since 1978? en een flitsend Manneke Pis Met Friet-logo erbovenop. Alstemblieft!

Rode raamkozijnen, twee togen (een voor ’s avonds, een voor ’s morgens), eetplaatsen binnen en buiten, planten met “proficiat met jullie nieuwe zaak?. Die “since 1978? vergeten ze er voor het gemak even. Menu’s met foto’s. Pour les touristes. En français en in English (et pour les Flamands la même chose). Brussels ontbijt (2 koffiekoeken + koffie), New Yorks ontbijt (bagles + koffie), Petit Déjeuner Après Les Résultats De La Bourse (dat herinneren we ons niet meer). Slaatjes! Broodjes! Voor elk moment van de dag iets, quoi!
Echte Brusselaars (en niet de Nouveaux Immigrés zoals wij) weten dat de verbouwingen eeuwen geduurd hebben. Of vijf jaar die eeuwen leken te duren. Dat die zielige baraque nooit de bedoeling was. Maar voor ons, Nouveaux Immigrés, is het een dankbare metamorfose aan de trieste kant van de beurs. Dringend nog eens een kan caipirinha gaan leegdrinken op Sint-Goriks… Om nadien klassevol aan te schuiven om iets wat we ons de volgende ochtend zullen beklagen. Mmm!

Share