In de voetsporen van Ependa Diogène, straathoekwerker in Matongé.
Ependa Diogène, gemeenschapswerker, in de volksmond beter bekend als straathoekwerker, bij Comité Cartier, de preventiedienst van Elsene. Deze gemeenschapswerkers werken op straat en verkennen het terrein om zo een beter beeld te krijgen van het reilen en zeilen in de wijk. Ze zetten zich ook in om de relatie tussen jongeren, bewoners en handelaars in de wijk te verbeteren. Wij wilden wel eens weten wat staathoekwerker zijn nu precies betekent. Een dag uit het leven van….
Koffiekoeken en kopzorgen
In de vroege ochtend, bij het langzaam ontwaken van dit kleurrijke deel van Brussel zoeken we Ependa op. Klokslag 9 uur ontmoeten we Ependa aan de Naamse Poort, hij neemt ons mee naar de bureaus van Comité Cartier. Daar krijgen we de eer een vergadering te mogen bijwonen. Ependa heeft er afgesproken met zijn zeven collegastraathoekwerkers, die elk een wijk onder hun hoede nemen. Het doel van deze vergadering is hun ervaringen uitwisselen en de samenwerking tussen bepaalde wijken te bevorderen. Wat later die morgen moet onze straathoekwerker nog met zijn collega naar het gemeentehuis in Elsene, waar ze enkele voorstellen zullen uitwerken met betrekking tot jeugdwerking. Ze maken van de ontbijtvergadering gebruik om dit gesprek wat voor te bereiden en de activiteiten van de volgende weken te plannen.
Even ontsnappen uit het dagelijks leven
Jaarlijks organiseert Comité Cartier een kamp voor jongeren die het wat moeilijk hebben, sommigen zitten in een moeilijke thuissituatie, anderen strubbelen met een drugsprobleem of hebben ‘verkeerde’ vrienden,…. Ependa vindt deze kampen héél belangrijk. De kampplaats bevindt zich steeds op een zeer afgelegen plek. Jongeren vergeten dan snel hun vertrouwde omgeving, hierdoor zijn ze wel verward maar ze praten veel sneller over hun problemen. De korte tijd van de kampen is voldoende om een hechte vertrouwensband op te bouwen tussen de jongeren enerzijds en de jongere en de begeleider anderzijds. Om dit kamp te laten doorgaan stelde Ependa samen met zijn collega’s een plan op. Dit plan bevat ondermeer een kostenraming, een plaatsbeschrijving, een lijst van medewerkers, vrijwilligers, …. Met al die informatie trekken ze nu richting het gemeentehuis van Elsene om dit aan de burgemeester voor te leggen. Van deze vergadering wordt ook gebruik gemaakt om de lopende projectenverder uit te diepen. Deze projecten bieden jongeren de kans hun talenten te ontplooien, dit gebeurt aan de hand van een Free podium, danswedstrijden, zaalvoetbal,…
Ontmoetingen
Na een welverdiende lunch begint Ependa aan een dagelijkse wandeling door Matongé. Tijdens deze wandeling komt hij veel bekenden tegen die hem spontaan aanklampen om even een babbeltje te slaan. De Waversesteenweg is één van zijn vaste haltes, waar hij vooral met de handelaars uit de wijk samenwerkt om hun veiligheidsgevoel te garanderen. Zijn volgende stap is een ronde door de Vredestraat. Daar, waar de meeste jongeren die met drug experimenteren aanwezig zijn. Om privacyredenen mochten we deze gesprekken niet bijwonen.
Op onze terugweg springen we nog even de Sint-Bonifatiuskerk binnen. Deze kerk is niet enkel de eerste neogotische kerk van Brussel maar is tegenwoordig ook een toevluchtsoord voor een zestigtal vluchtelingen. Deze ‘sans papiers’ genieten van het luisterend oor dat deze straathoekwerker hen maar al te graag aanbiedt.
Debat brengt jongeren en gemeenschap dichter bij elkaar
Na deze leerrijke wandeling door Matongé moeten we afscheid nemen van Ependa. Hij moet nog enkele zaken moet voorbereiden voor de avond valt. Dan vindt namelijk één van de vele debatten ,door Comité Cartier georganiseerd, plaats. De thema’s van deze debatten gaan van drugs tot werkgelegenheid. Er worden dan ook specialisten uitgenodigd die kunnen antwoorden op de vragen die jongeren stellen. Wanneer er bijvoorbeeld een debat plaatsvindt over drugs wordt er een dokter of psycholoog gevraagd. Deze kan hen dan waarschuwen voor de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van bepaalde producten.
In naam van het Matonge-groepje Sofie De Bruyne, Sara De Gols, Siege Joseph, Line Vanden Eede, Jorien Vanparys, Kimberly Verhaest en Amanda Wielemans.