Categorieën
Brussel Actua

Registratierechten

Zonet op brusselnieuws.be gelezen dat de verlaging van registratierechten op eerste woning dan uiteindelijk eind volgende maand in werking treedt. Ik heb het er al op mijn eigen blog over gehad: de kleine lettertjes moeten worden gelezen!
In tegenstelling tot de andere gewesten, geldt de vrijstelling van registratierechten op die eerste schijf voor een eerste woning in Belgie en daarbuiten. In de andere gewesten krijg je die vrijstelling (kleiner, maar daar is het percentage registratierechten dan ook kleiner) op een eerste woning in Belgie.

Je kunt in Brussel dus maar beter oppassen indien je vriend(in) uit het buitenland komt (en er al een woning bezit). Brussel zit achter hun geld aan! Ook onze notaris had (hoewel ze op de hoogte waren van de nationaliteit van mijn vriendin) had er ‘even niet aan gedacht’. Dit had tot resultaat dat we op de dag van betaling nog een extra 5625 € bij de bank in de buurt moesten halen. Niet alleen was dit pijnlijk op de dag zelf, maar we zouden dit bedrag normalerwijs bij de lening hebben gevoegd (aan de interestvoeten van oktober zouden we het nooit gevoeld hebben!). Dit is misschien een kleine persoonlijke frustratie, maar U weze gewaarschuwd: kies Uw vriend(in) zorgvuldig uit indien je van plan bent om een eigendom te kopen!
Het heeft mij een goede 2800 € gekost, een bedrag die ik had willen besteden aan een nieuwe fiets om wat aan mijn gezondheid te werken. Als ik er dus binnenkort ongelooflijk ongezond uitzie, het is de schuld van de Brusselse politici 😉

Share