Categorieën
Faits divers

Kijken naar het vogeltje

Gisteren reed ik Brussel binnen achter een gek. Meneer (ik ga er nu voor het gemak dat het een man was) had een uitgebouwde en opgespoilerde BMW 5 en wou duidelijk tonen hoe stoer hem dat maakte. Aan de lichten van Koekelberg vertrok ie met slippende banden, een niet al te fris riekende wolk nalatend. Ik stond vlak achter hem, en tufte aan mijn gezapige brave-huisvader snelheid in de richting van de tunnel. Ik kwam ongeveer 10 sekonden later aan de lichten, netjes achter meneer Gaspedaal, dus. Toen het groen werd, scheurde de BMW weg, daarbij duidelijk demonstrerend dat ie achterwielaandrijving had (het voorste van de wagen trok scheef, de chauffeur had moeite hem op de baan te houden – dat zal wel de bedoeling geweest zijn). In de tunnels zelf vlamt de wagenvan links naar rechts met een zwaar grommende motor. Ik dus niet (een Passat is niet echt een bolide). Tegen alle verwachting in, staat de BMW voor me als ik aan Sainctelette uit de tunnels kom. Hij moet naar links (richting KBC kantoren) dus je kan je al indenken dat er enkele millimeters rubber van zijn voorwielen verdwenen is voordat ie in die straat verdwijnt.

Mijn gedacht als ik zo’n chauffeurs zie is telkens “Ocharme, die zal een klein pietje hebben” (figuurlijk natuurlijk). Maar uiteraard doe je er niks aan. Je meldt het niet, je flikkert niet met je koplampen, want je hebt geen zin in een body builder met brede schouders en een smal brein te zien uitstappen. Maar mijn fotoapparaat lag naast me, en ik dacht: stel dat ik nu een foto neem van de BMW met de rokende banden -met leesbare nummerplaat- en ik die post bij een artikel op Brussel.Blogt? Ik vermoed dat er allerlei privacy regels zijn die me dat beletten.

Graag daarom uw mening: neem de volgende 3 gevallen
1) auto X rijdt als een complete gek door de mist (oh ja, gisteren was het zeer mistig ’s avonds), daarbij andere mensen in het gevaar brengend en je neemt een foto van de wagen + nummerplaat
2) auto Y maakt er een gewoonte van te parkeren op plaatsen voor gehandicapten in uw buurt en op één dag, als ie scheef staat op zowel een blauwe parkeerplaats en een zebrapad, neem je daar een foto van.
3) Café Z doet consequent elke week aan sluikstorten. Helaas ook met voedselresten, waardoor de steeg naast je appartement stinkt als een vuilbelt. Als je hen vraagt daarmee te stoppen, krijg je ofwel een reeks scheldwoorden of een middelvinger. Je neemt een foto van bullebak met de middelvinger.

Wat kan je nu met de foto’s doen? Mag je die op je eigen Flickr zetten (ik veronderstel, ja)? Mag je die in Brussel.Blogt posten? Is dit ‘citizen journalism’ of eerder ‘zelf politie spelen’? Pas op, ik pleit niet voor onverdraagzaamheid, maar verdraagzaamheid zonder grenzen betekent in veel gevallen dat degene met het minste empathie er misbruik van maakt. Dus waar ligt de grens?

Share