Categorieën
Podium

Zita Swoon bouwt feestje

Vanavond (7 februari) speelde Zita Swoon, de groep rond ex-dEUS bassist Stef Kamil Carlens, in een uitverkocht Koninklijk Circus. Dit concert was het eerste van een reeks ter promotie van de nieuwe live cd/dvd Camera Concert – A Band in a Box, door Humo onlangs bestempeld als beste live cd en dvd van een Belgische groep ooit. Zita Swoon had dus een reputatie te verdedigen.

De groep deed dit met verve. Het concept van Camera Concert – zoveel mogelijk muzikale intimiteit nastreven – werd meteen duidelijk uit de opstelling : geen podium voor Zita Swoon, en ook geen allesoverdonderende PA; nee, gewoon de instrumenten opgesteld in het midden van de zaal, de gitaarversterkers en drums zonder microfoon ervoor, enkel wat boxen voor de zang in het midden. Het publiek eromheen, zoals in een (koninklijk) circus, en spelen maar als was dit het repetitielokaal.

Er werd vooral geput uit het repertoire van voornoemde cd/dvd, hier en daar aangevuld met vooral oudere songs zoals Bombo of Ricochet. Hoogtepunten waren wat mij betreft openingsnummer Hey You, Whatsadoing?, Thinking About You All The Time en Song for a Dead Singer, vooral gedragen door de hemelse backings van Radio Candip, het vocale groepje van de drie zusjes Gijsels. De combinatie Zita Swoon/Radio Candip is ongetwijfeld de meest briljante combinatie in de Belgische muziek van de afgelopen jaren, zoals ook bleek tijdens de hoogtepunten My Bond With You and Your Planet: Disco! en Jintro and The Great Luna, tijdens dewelke het publiek totaal uit de bol ging en een feestje bouwde met Carlens en de zijnen, waardoor je bij momenten niet meer wist waar de groep eindigde en het publiek begon. De set eindigde met de hemelse Dylan-cover You’re a Big Girl Now, een prachtig duet van Carlens en Eva Gijsels.

Als bissen volgden nog Our Daily Reminders (waarin pianist Tom Pintens zich tot het uiterste moest reppen) en Triffids-cover Raining Pleasure, door Carlens en Radio Candip gezongen zonder microfoon. Zelden zoveel warmte, spelplezier en ontroering meegemaakt in een en hetzelfde concert. Zita Swoon bewijst dat goeie muziek best simpel gebracht kan worden, zonder kwaliteitsverlies. Briljant.

Share