Categorieën
Foto Ontdek je plekje Wonen in Brussel

Een sprookjeskasteel tussen kantoorgebouwen

Het gebouw op de foto toont de vertegenwoordiging van de Vrijstaat Beieren bij de Europese Unie.

De tweede rijkste van alle Duitse deelstaten slaagde erin dit prachtige gebouw in zijn bezit te krijgen. Tot 1987 was het echter in gebruik door het Institut Pasteur, dat er sinds de oplevering van het gebouw in 1905 zijn intrek in had genomen.

De nabijheid van het Europese Parlement en het Comité van de regio’s zijn opvallend en tonen aan hoezeer de economische reus Beieren tegenwoordig op de buitenwereld is gericht.

Voor elkeen die ooit in Beieren heeft gewoond, komt de manier waarop het Institut Pasteur werd gerenoveerd niet als een verrassing. Het behoud van het historische aspect van het gebouw laat niet vermoeden dat zich achter de gevel een heus complex bevindt met een vergaderzaal voor 300 personen, bureaus, evenals een bier en wijnkelder. Dit is kenmerkend voor de Vrijstaat. Enerzijds houdt men vast aan traditionele waarden, anderzijds staat men open voor een moderne economie gebaseerd op technologie en vernieuwing.

Er gaan geruchten dat vooraleer de deelstaat Beieren de hand kon leggen op het gebouw, een rijke filantroop het gebouw wou kopen om het te verbouwen tot een daklozentehuis, maar dat de vastgoedmakelaar besloot dat een dergelijke eindbestemming niet paste recht tegenover de ingang van het Europees Parlement.

Eerder gepost op Emmanuel Online in het Engels.

Share