Categorieën
Brussel Actua

Brabant bestaat 900 jaar

Hertogdom Brabant

Negen eeuwen geleden, op 13 mei van het jaar 1106, werd aan de graaf van Leuven de hertogstitel verleend. Hij en zijn nazaten maakten daarvan gebruik om hun macht en hun grondgebied te vergroten. Uiteindelijk ontstond zo het hertogdom Brabant, een van de toonaangevende gewesten van de Nederlanden. Het omvatte de huidige provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant…. en het hoofdstedelijk gewest in Brussel.

Brabanders in Noord en Zuid samen stil bij de oorsprong van het hertogdom, in het besef dat Brabant groter en ouder is dan men vaak denkt.

Als Brusselaars zijn we ook fier om “Bourgondische Brabander” te zijn: gelukkige verjaardag!


Door de bestuurlijke opdeling is het besef dat de vele Brabanden die vandaag de dag bestaan meer gemeen hebben dan op het eerste gezicht lijkt, nogal verwaterd. Op tal van plaatsen zijn er tastbare verwijzingen naar het rijke verleden van Brabant zoals de historische gebouwen in middeleeuwse steden. Maar ook minder tastbare zaken herinneren aan een rijk en divers verleden: de Bourgondische Brabanders, die verwijzen naar de bloeitijd van Brabant onder de Bourgondiërs in de 15e en 16e eeuw. Er was een bloeiend cultureel leven; schrijvers en dichters, schilders en wetenschappers kamen uit Brabant of woonden er korte of lange tijd. De steden bloeiden dankzij handel en nijverheid. Dat waren niet alleen de nu nog bestaande grote steden als Brussel, Antwerpen en ’s Hertogenbosch maar ook kleinere steden als Zoutleeuw, dat toen nog per boot bereikbaar was. Brabant was een open regio, een kerngebied in het toenmalige Europa met een grote dynamiek.

bron: persbericht Provincie Vlaams Brabant

Share

Door Thomas

Thomas VAN WAEYENBERGE, geboren en getogen in Brussel, vader van 3 jonge kinderen, en actief in institutionele relaties op wereldvlak. Cosmpoliet die toch graag thuis komt in Brussel: “One’s destination is never a place, but a new way of seeing things.” – Henry Miller. Interesse in fotografie, architectuur, urbanisatie en duurzame ontwikkeling. Contact: www.wacondah.com of vw.thomas@gmail.com. Foto's op www.flickr.com/wacondah. Located at Schuman 6 - with an attitude.