Categorieën
Den Vijfhoek Podium Reizen & Toerisme

BelVue! meer dan kriek

Op het Paleizenplein 7 opende nog niet lang geleden een museum van de Belgische geschiedenis.

Het museum is best de moeite voor iedereen die verzot is op oud foto materiaal of oude archiefbeelden. Bovendien krijgt Brussel erg veel aandacht. En wie niet geïnteresseerd is in het Belgische Koningshuis, kan de gedeeltes die daaraan gewijd worden gewoon overslaan. De geschiedenis van het vorstenhuis werd immers tentoongesteld in de gang, terwijl de Belgische geschiedenis in de eigenlijke vertrekken aan bod komt.

Bijzonder de moeite zijn archiefbeelden van een tramrit doorheen het stadscentrum. Dat was in de tijd dat er nog een tram reed op de Anspachlaan, als die toen al zo werd genoemd. De cameraman staat vooraan op de tram en filmt het straatbeeld langsheen de volledige Anspachlaan van aan de beurs tot aan het De Brouckèreplein, alwaar de tram links langsheen de fontein de Emile Jacqmainlaan indraait.

Langsheen de Anspachlaan vinden we kraampjes allerhande en het voetpad ziet eruit als één grote overdekte markt. Het krioelt overigens van de mensen.

Ik vind het gek om te denken aan die massa’s mensen die net zoals wij op deze straten en pleinen hebben geleefd. Als je al de verhalen van al deze mensen erbij rekent zijn we met veel meer dan 6 milliard. Ons eigen leven wordt zo mogelijk nog meer onbetekenend in het aanschijn van de geschiedenis.

Share