Categorieën
Brussel Actua

Binnenkort automatische metro ?

Volgens dit artikel van “La Dernière Heure? zou Brussel tegen 2015 wel eens kunnen beschikken over automatische metro, dus zonder conducteur, zoals dit al het geval is in Parijs of nog dichter bij de grens: Rijsel. 2015 is niet toevallig, want met deze datum stemt het levenseinde van de eerste-generatie-stellen uit 1976 overéén.

Het is onder meer de bedoeling om hiermee frequenties naar omhoog te kunnen trekken, daar waar nu met een menselijke factor een grens wordt bereikt. Als men dit nabouwt volgens een Frans model, dan zouden er ook deuren tussen het perron en het metrostel moeten komen die opengaan wanneer de metro is aangekomen en terug dichtgaan voor zijn vertrek.

Om even een voorbeeld te geven: ik herinner mij de metro van Rijsel, piekuur. Een massa mensen komen binnen, de deuren kunnen niet op tijd dicht om volgens schema te vertrekken. Het metrostel vertrok dus met vertraging maar wist dit in te halen door met een hogere snelheid in de metrotunnels te rijden, achteraf was niets meer te merken van deze vertraging en was er op de hele lijn niets te merken van een storing. Zou men hier met menselijke conducteurs zitten, dan zouden ze allen zeer gedisciplineerd moeten zijn om zoiets te kunnen doen.

Automatische metro, voor mij een meer logische evolutie dan een zotte kost. Maar wat is jullie mening hierover?

Share