Categorieën
Jette Wonen in Brussel

‘Vlaamse hoekjes’ in Brussel

Beste Brusselbloggers,

Het zal jullie waarschijnlijk niet helemaal verbazen als ik stel dat het aandeel Nederlandstaligen binnen Brussel nogal ongelijk verdeeld is. Ik probeer hier al een tijdje een beter inzicht in te krijgen en zou graag de visie kennen van de andere Brussel-geïnteresseerden hier.

Dus: waar zijn er volgens jullie nog de meeste Nederlandstaligen in het Gewest? Waar is er nog het meeste Nederlands in het straatbeeld, is er een (min of meer) Vlaamsvriendelijk gemeentebestuur, zijn er straten en/of wijken waar er echte Vlaamse kliekjes zitten, enzovoort? Heeft iemand misschien officiële cijfers?

Mijn bevindingen zijn dat het vooral in het westen en noord-westen het ‘best’ gesteld is. Jette bijvoorbeeld, daar schat ik dat toch minstens 20% van de inwoners Nederlandstalig is. Het relatief grote aandeel Nederlandstaligen weerspiegelt zich ook in de gemeentepolitiek (www.jette.be): 34 zetels in de gemeenteraad, waarvan 7 voor Nederlandstaligen, dus bijna 21% van de zetels. Werner Daem (sp.a) heeft ook het op twee hoogste aantal voorkeursstemmen en is al jaren eerste schepen, bij mijn weten al voor het hele gedoe rond de Vlaamse schepen.

Bij mijn weten zijn er ook relatief ‘veel’ Nederlandstaligen in gemeenten als Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem, Evere, Anderlecht (behalve het centrum dan) en bepaalde delen van Brussel-Stad (Neder-over-Heembeek, Haren etc.). In Schaarbeek zijn er wel een paar ‘kliekjes’.

Een heel verschil met bijvoorbeeld Oudergem: het schepencollege volledig FDF, de gemeenteraad op één of twee na helemaal Franstalig. En ook Watermaal-Bosvoorde, Elsene, Vorst en S-L-Woluwe zijn volgens mij niet bepaald de meest ‘Nederlandstalige’ gemeenten. Dat zie je ook in de samenstelling van het gemeentepersoneel, waar een tijd geleden nog een interessant artikel over verscheen in BDW: brusselnieuws.be.

Steve

Share