Categorieën
Brussel Actua Den Vijfhoek Foto

La femme weer sexy

Ex-financiën toren

Een vriend vroeg zich tijdens het weekend af wat er nu eigenlijk precies met de Financiëntoren aan de hand was. Ik zei hem dat die een kopje kleiner werd gemaakt, maar zat er blijkbaar naast. De toren blijft ook in de toekomst nog altijd 36 verdiepingen hoog en 145 meter hoog. Gezichtsbedrog, zoveel is zeker. Aanleiding dus om de zaken even van naderbij te bekijken.

De Financiëntoren, bijgenaamd La femme, werd in 2002 in een sale-and-lease-back operatie aan de Nederlandse Breevast Besloten Vennootschap verkocht voor 200 miljoen euro. De Belgische overheid zal het gebouw de eerstkomende 27 jaar leasen. De uiteindelijke renovatie startte op 1 januari 2005 en moet in 2008 afgelopen zijn, waarna het ministerie van Financiën weer terug zijn intrek zal nemen in de toren.

De toren blijft, elke illusie ten spijt, tot nader order de tweede grootste toren van het land na de Zuidertoren. Tenminste als men zijn nieuwe spits niet meetelt.

Eerst is er de asbestsanering. Dat moet een moeilijke aangelegenheid zijn. De overheid heeft namelijk expliciet garanties gevraagd dat het gebouw absoluut 100 % asbestvrij zou zijn bij oplevering. Breevast B.V. laat zich daarvoor ondersteunen door Search Milieu B.V., die voor iedere deel-oplevering per vloer mee borg zal staan.

De nieuwe gevel wordt overwegend wit en blauw en zal dus heel wat minder somber overkomen dan de bruine ruiten, zoals we die gewend waren.

Voor de externe lift wordt nu in het gebouw plaats gemaakt. Eerst dacht men er aan de betonnen koker in marmer te steken. Maar vanwege het hoge kostenplaatje heeft men dat idee laten varen.

Door de nieuwe plannen gaat in de toren echter heel wat plaats verloren, waardoor deze niet meer over zijn volledige oppervlakte van 200.000 vierkante meter zal beschikken en niet langer Belgisch recordhouder op dat vlak zal zijn. Een kleinere toren van 11 verdiepingen naast de Financiëntoren moet dit verlies compenseren.

Overigens vermeerdert in het nieuwe gebouw het aantal bureauplaatsen, ondanks de oppervlakte vermindering. Het gerenoveerde gebouw zal plaats bieden aan 4600 bedienden, dat zijn er 1400 meer dan voorheen.

Voor meer informatie:

  • Architectuur gegevensbanken:
    • Emporis
    • Skyscraperpage: Hier kan je alle Brusselse torens met elkaar vergelijken in één diagram. De makers baseren zich gedeeltelijk op informatie van Emporis.
  • Fotos door Herman Walraet: De heer Walraet maakt dagelijks nieuwe fotos van de evolutie op de werf. Webpagina is wel enorm zwaar om te laden.
Share