Categorieën
Brussel Actua

Janssen collectie

De Vlaamse Gemeenschap is tot een akkoord gekomen om mevrouw Janssen haar successierechten te laten betalen met kunst. Zo staat niet enkel op brusselnieuws.be te lezen. Een ietwat bizarre manier van betalen, maar kunstkenners en musea hadden een petitie gestart om de collectie in België te houden. Ik zal deze kenners dan maar gelijk geven, zoveel ken ik er niet van.
Nu blijkt er wel een addertje onder het gras te zijn.

Dora Janssen, de weduwe van de Belgische farmagigant Paul Janssen, had al te kennen gegeven er niet zeker van te zijn dat al haar stukken op legale wijze in de internationale kunsthandel waren aanbeland, waar het echtpaar ze destijds kocht.

Bron: De Morgen.

Privebezit van precolumbiaanse voorwerpen uit Mexico is enkel mogelijk wanneer de stukken in Mexico geinventariseerd staan, iets wat de Mexicanen in het geval Janssen sterk betwijfelen. Een onderzoek is dan ook gestart. Voor Columbiaanse stukken gelden gelijkaardige voorwaarden. Vorig jaar bijvoorbeeld, werden een hele resem precolumbiaanse stukken uit Frankrijk terug naar het thuisland verscheept.

Nou, dit is handig. Successierechten betaald, en Vlaamse Gemeenschap loopt het risico een deel van de collectie terug te moeten afstaan! En iets doet mij vermoeden, dat in dat geval mevrouw Jansen reeds volledig uit de wind zal staan.

UPDATE: En de reden dat dit op deze stadsblog staat, is uiteraard dat de collectie te bezichtigen is in het Jubelpark. Allen daarheen, nu er nog iets te zien is!

Share