Categorieën
Pellicule & papier

De Zaak Manneken Pis

De Zaak Manneken Pis

Deze affiche vind je in een café vlakbij het Vossenplein. Het gekke nu is dat in de Wikipedia filmografie van Bert Haanstra deze film niet voorkomt. Maar daar komt IMDB to the rescue: De Zaak M.P. kwam uit in 1960 (en komt ook onder die naam voor in Wikipedia).

Haanstra was geen onbelangrijke regisseur:

Haanstra kreeg voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen. Zijn eerste film, De Muiderkring herleeft, kwam uit in 1949. Daarna volgden successen als Fanfare (1958), Bij de beesten af (1972) en Dokter Pulder zaait papavers (1975).
Voor zijn documentaire Glas kreeg hij in 1958 een Oscar. Zijn films Alleman (1964) en Bij de beesten af werden voor diezelfde prijs genomineerd.

Bij zijn overlijden in 1997 schreef regisseur en ex-collega Wim van der Velde:

Naast fotograaf, tekenaar, schilder en filmer was hij ook nog een goed acteur. En via dat acteurschap kon hij zich soms wel bloot geven: zelden heb ik hem zo open en ontspannen gezien, als wanneer hij de acteurs uit zijn films over mensapen naspeelde. Als hij zo volkomen onbevangen over de tederheid en de kracht van deze dieren kon spreken, was hij een echt bevrijd mens. Misschien is dat tekenend voor zijn hele oeuvre.
filmkrant.nl

Wat ons natuurlijk intrigeert is: over wat gaat “De Zaak Manneken Pis”? Wat heeft het ventje uitgestoken? Zijn er slachtoffers gevallen?

Een tip van de sluier: er komt een verlegen minnaar in voor.

Share