Categorieën
Brussel-Stad Resto, Café & Uitgaan

Le Gazon gefnuikt – terecht of niet?

Een kleine maand geleden werd het open air party initiatief van Le Gazon aangekondigd bij de collega’s van bxlblog.be. Nu valt het volgende te lezen op brusselnieuws:

Dat de inmiddels al vrij bekende openluchtfuiven van Le Gazon deze zomer nog geen enkele keer hebben plaatsgevonden, heeft niet alleen te maken met de bizarre klimatologische omstandigheden van de laatste weken, maar ook met politieke onwil.

Dat melden de organisatoren, die verbolgen zijn over het feit dat de nieuwe schepen bevoegd voor (het gebruik van) de stadsparken, Bertin Mampaka (CDH), zulke strenge voorwaarden oplegt dat ze volgens hen een verdoken verbod inhouden.

Samen met de politie heeft Mampaka beslist dat de feestjes slechts tot twee uur ’s nachts mogen duren en niet meer tot het ochtendgloren, en dat er ter plaatse geen alcohol mag worden verkocht. De maatregelen moeten de rust van de omwonenden beschermen, al merken de organisatoren schamper op dat het Warandepark, het Ossegempark en de esplanades van het Atomium en van het RAC niet meteen de drukstbevolkte gebieden van de stad zijn. “Het is natuurlijk wel zo dat de overlast van dergelijke evenementen zeer zwaar is: de lampen verstoren de fotosynthesecyclus van de bomen, en de muziek belet de vogels te genieten van een verkwikkende slaap,” klinkt het badinerend. ”Onze filosofie is net om Brussel een menselijke dimensie te geven, door de bewoners tijdens de zomer van de stad te laten genieten. Met deze maatregel maakt men van de stad juist een kale, administratieve plek.”

Karolien Merchiers © Brussel Deze Week

Zoals zo dikwijls heb ik in deze een dubbel gevoel: ik koester veel sympathie voor de la ville nous appartient filosofie van Le Gazon, anderzijds ben ik ook erg gesteld op mijn nachtrust (ik heb jammer genoeg geen twee maanden vakantie) en je zal maar toevallig omwonende zijn van zo’n park. Waarom is het niet mogelijk om duidelijke afspraken te maken tussen stad en organisatie om deze evenementen enkel op dunbevolkte plaatsen te houden zodat men wat toeschietelijker kan zijn wat betreft het tappen van een pintje of de eindtijd van het event?

Share