Categorieën
Duurzaamheid Wonen in Brussel

Groene energie in Brussel

Sinds begin dit jaar is de Brusselse energiemarkt vrij. In Vlaanderen gebeurde dat al enkele jaren geleden, maar Brussel volgde pas later. Alle info op http://www.brugel.be

Eindelijk kan ook Brussel kiezen tussen de groene leveranciers! Dat had je gedacht.

In theorie zijn er 11 leveranciers die een vergunning hebben om elektriciteit te leveren in Brussel. Enkele daarvan (Lampiris, Nuon Nature en Essent groen) prijken ook redelijk hoog in het lijstje van Greenpeace dat de leveranciers beoordeelt op ecologische criteria.

Aan de top van het Greenpeace lijstje staan Ecopower en Wase Wind. Jammer genoeg kunnen we met die beste keuzes als Brusselaar niets aanvangen. Geen van hen levert in Brussel (bij Ecopower kan je wel aandeelheelhouder worden, waar je ook woont).

Op de derde plaats staat Lampiris, dat sinds de vorige rangschikking bij Greenpeace is opgeklommen van de 5de naar de 3de plaats. Bij hen kunnen Brusselse particulieren wel terecht.

Een andere optie lijkt Nuon Nature, maar ondanks zijn toelating levert Nuon nog niet echt in Brussel. Probeer maar eens het bestelformulier in te vullen. Alles gaat goed tot je je postcode ingeeft en volgende mededeling krijgt: “In uw regio kunt u enkel klant worden via onze aangesloten winkelpunten.

Bij Essent is aansluiting dan weer voorbehouden voor bedrijven in Brussel, niet voor particulieren.

De enige groene optie die overblijft is Lampiris. Een pover resultaat van de fameuze vrijmaking van de energiemarkt. Of mogen we content zijn dat we toch iets groen kunnen kiezen?

Na een eerdere mislukte poging heb ik ondertussen de formulieren van Lampiris gedownload, ingevuld en teruggestuurd. Nu is het afwachten van wie ik de volgende facturen krijg.

Share

Door Tineke

Tineke Van Engeland. 34 jaar. Woont met haar vriendin in het centrum van Brussel, tussen Beurs, Brouckère en Muntplein. Is actief bij het Regenbooghuis en Transitie Brussel. Werkt rond duurzame consumptie.
Schrijft graag over duurzaamheid, winkels, lijstjes, het Anspach Center, holebi's, fotografie,...
Heeft een eigen site met blog, fotoblog en fotogallerij: www.fototineke.be.