Categorieën
People & Lifestyle

Mille millions de mille sabords

Tien jaar geleden publiceerde professor Piet van Sterkenburg van de Universiteit van Leiden in Nederland een studie over vloeken en verwensingen. Van Sterkenburg ging in januari van dit jaar met emeritaat met een afscheidscollege over “Woorden van en voor emotie” met nogal wat aandacht voor het vloeken. Ondertussen zit de professor blijkbaar niet stil. Hij wil nagaan of er in die afgelopen tien jaar op het vlak van vloeken iets veranderd is. Het Centrum voor Linguïstiek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) werkt door middel van een enquête mee aan het onderzoek.

Van Sterkenburg verstaat onder vloeken “emotionele zelfontladingen met woorden als God, Jezus, verdoemen en met woorden als shit die daarvoor in de plaats zijn gekomen vanaf 1960.” Onder verwensingen verstaat hij “formules als: loop naar de verre metjes, kus mijn keerte, ga riekt het, foert, krijg de pest, krijg het apelazarus, krijg de klere, tering loop naar de pomp, je kunt voor mij aan het gas, stik enzovoorts.” Het onderzoek houdt geen rekening met scheldwoorden zoals “eikel, klootzak, muts, doos, sukkel, lul”.

Wilt u meedoen aan het online-onderzoek? Dat kan. Surf naar http://www.brusselnieuws.be/vloeken en klik daar op de link naar de enquête.

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.