Categorieën
Mobiliteit

MoBIB vs Oyster

OysterMoBib is de nieuwste kaart van de MIVB. Het is elektronische vervanging van je traditionele kaarten. Je kan er een 10-rittenkaart of een dagkaart mee opladen bijvoorbeeld. Volgens de weinige informatie die nu beschikbaar is op de website is het niet geweten of je dan gelimiteerd bent tot de kaart die je gekozen hebt en indien niet of het systeem intelligent genoeg is om over te schakelen op een dagkaart ipv 10-rittenkaart indien nodig. Uiteraard kunnen er ook abonnementen mee worden opgeladen.
Toen ik voor het eerst hoorde over de MoBib, die nu trouwens enkel nog maar in gratis vorm beschikbaar is voor bejaarden, dacht ik meteen aan het Londense zusje, de Oyster card. Ook daar kan je allerhande abonnementen opladen. Maar daarnaast kan je ook gewoon geld opladen (die enkel kan gebruikt worden op openbaar vervoer) waarmee je enkele ritten kan betalen. London is nét ietsje groter dan Brussel, dus is het openbaar vervoer er net ietsje gecompliceerder. Men heeft er zones, en afhankelijk van de zones waardoor je reist verschilt de prijs van een ticket. Daarbovenop heb je nog heen en/of terugreizen, dagkaarten, enz… Het geniale hier is dat met behulp van de kaart wordt berekend wat je voordeligste tarief is. Zo is het me al verscheidene keren overkomen dat naarmate het einde van de dag in zicht kwam, ik bij het ‘swipen’ zag dat ik een 0-rit had. Fijn 😉
Nog leuker wordt het als je weet dat je hier online top-up kan doen, de top-up kan laten gebeuren zodra je onder bepaalde limieten gaat, en je kan verifiëren welke ritten je hebt ondernomen.
Als ik denk dat dit binnen afzienbare tijd misschien in Brussel zal kunnen, en indien de netten wat stipter en uitgebreider worden (met parkeerplaatsen die ook met de MoBib kunnen betaald worden aan de rand van de stad, een mens mag al eens dromen!)… dan wordt Brussel zowaar een moderne metropool!

Photo by Simone Sartori, gepubliceerd onder de Common Creative License

Share