Categorieën
People & Lifestyle

Van Agussi tot Zwarte zwammen

Een lezersbrief van Joost Rademaekers uit Schaarbeek in Brussel Deze Week trok vandaag mijn aandacht. Ik citeer een fragment:

Ik had in stilte gehoopt dat dit jaar met Kerstmis de bundeling van de teksten over eten van meneer Trachet in de winkel zou liggen. Nu dat niet het geval is, spreek ik hardop de hoop uit dat u het volgend jaar het initiatief neemt om zijn teksten te bundelen. Ze zijn goed en vol common sense.

Zelfonderzoek. Wat is het eerste wat ik doe als de nieuwe Brussel Deze Week in de bus valt? De frontpagina lezen en… doorbladeren naar de wekelijkse column “Culinair ontdekt” van Nick Trachet.

Ook ik hoop al een hele tijd dat de stukjes van Trachet gebundeld en uitgegeven worden. Niet in stilte hoop ik dat, maar hardop. Ik heb er Nick Trachet al over aangesproken, aan de toog van Café Nekkersdal. Ik was niet de eerste die hem die vraag stelde, antwoordde hij me. En zelf had hij er ook al aan gedacht, alleen: hij kon geen uitgever vinden. Trachets teksten zijn bevattelijk geschreven en – Joost kan het weten – inderdaad vol common sense. De uitgever die er zijn centen in steekt moet alvast geen financieel fiasco vrezen. En volgens mij is er ook buiten Brussel een markt voor Nicks pennenvruchten.

De stukjes van Trachet zijn ondertussen wel op de website van Brusselnieuws.be te lezen. Maar een website is niet iets om cadeau te geven, laat staan om in een gemakkelijke fauteuil te lezen onder het genot van een fris glas Orval (naar het schijnt het enige Belgische bier zonder toegevoegde suikers). Ach, ik weet het wel, met een laptop en wifi is dat tegenwoordig allemaal mogelijk, maar van common sense getuigt zoiets natuurlijk niet.

Trachet zoekt dus een uitgever. Ik denk dan in de eerste plaats aan Roularta op wiens persen Brussel Deze Week wordt gedrukt. Of misschien wil Wijnand Plaizier ons een pleziertje gunnen?

De lezers van BrusselBlogt roep ik alvast op om hier via de reacties kenbaar te maken dat zij de uitgave van Nick Trachets columns “Culinair ontdekt” op prijs stellen. En als daar zoals in de goeie ouwe tijd een voorintekening aan te pas moet komen, zet mij dan maar als eerste op de lijst!

Share

Door Patrick

Voorouders in West-Vlaanderen en de Kempen. In 1968 geboren in Wilrijk (Antwerpen). Woont sinds midden 2001 in Brussel en werkt er sinds 2002. Woonde tot eind 2013 in Laken, sindsdien in Sint-Jans-Molenbeek. Vindt Brussel een moeilijk lief, maar houdt toch vooral van de schoonheid, de meertaligheid en de diversiteit van het gewest. Ondersteunt beroepshalve de Nederlandstalige openbare bibliotheken in Brussel.